Potpisan Sporazum o zajedničkom djelovanju SNSD-a, DNS-a i SP-a

nezavisne.com foto: A. Čavić
Potpisan Sporazum o zajedničkom djelovanju SNSD-a, DNS-a i SP-a

Banjaluka - Milorad Dodik, Marko Pavić i Petar Đokić, lideri SNSD-a, DNS-a i SP-a, potpisali su u srijedu Sporazum o zajedničkom djelovanju, političkim ciljevima i saradnji u naredne četiri godine.

Lideri ove tri partije su nakon potpisanog sporazuma istakli da posjeduju većinu za izbor rukovodstva Narodne skupštine RS i Vlade RS i bez Adama Šukala, predsjednika NS-a, koji je nekoliko dana ranije napustio koaliciju sa DNS-om i SRS-om.

Većina potpisanog sporazuma odnosi se na ekonomska pitanja, zapošljavanje, borbu protiv kriminala i korupcije i socijalna pitanja, koja će biti prioritet u naredne četiri godine.

 Što se tiče pojedinačnih pozicija, Dodik, Pavić i Đokić nisu željeli govoriti o tome osim da će predsjednika NS RS kandidovati DNS.

"RS nastavlja da bude vođena od koalicije koja ju je u prethodnim godinama održala nesumnjivo u jednom od najstabilnijih perioda. Institucionalna snaga, funkcionisanje i jedinstvo i stabilnost Srpske očigledno govore o našoj sposobnosti da to uradimo i u smanjenim okvirima", rekao je Dodik.

Borba

On je rekao da će primarni cilj biti stabilnost RS i njenog političkog sistema i razvoj, te borba protiv svih vrsta devijacija u društvu, a od ključne važnosti biće i podizanje kapaciteta za borbu RS protiv terorizma, koji predstavlja sve veći problem BiH.

"Ne samo institucionalno, već i materijalno osposobićemo naše kapacitete u tom pogledu", rekao je Dodik.

Kada je u pitanju poboljšanje ekonomije, u narednom periodu biće donosen novi set zakona, a program i planovi biće bazirani na iskustvima različitih zemalja koji su pravili brze prodore na ekonomskom planu.

SNSD, DNS i SP saglasni su i o evropskoj orijentaciji RS i BiH, ali pod uslovom da se ne ugrožavaju položaj entiteta i Dejtonski mirovni sporazum.

"RS nije smetnja evropskom putu, već SDA i SDP, koji su htjeli da obezbijede mehanizme majorizacije Hrvata u FBiH", rekao je Dodik, dodajući da, što se njega tiče, SDA nije potrebna u vlasti u RS jer "ne može se sa partijom koja želi centralizaciju".

Partije koje su potpisale sporazum saglasne su da žele i dalje da rade i grade RS i da neće biti promjena u globalnoj politici i pitanjima, ali da će i te kako doći do promjena u ekonomskim mjerama i odnosima unutar Vlade RS.

Ministar

 "Svako pita hoće li biti onaj ministar ili neće, a niko ne pita što onaj pomoćnik 20 godina sjedi u ministarstvu i kroji politiku", rekao je Pavić.

On je rekao da je stav DNS-a, ali i SNSD-a i SP-a, da nema promjena Dejtonskog mirovnog sporazuma, da nema prenošenja ovlaštenja sa nivoa RS na nivo BiH.

Govoreći o Šukalu kao partneru sa kojim je zajedno izašao na izbore i koji je preko liste DNS-a dobio dva mandata u NS RS, Pavić je rekao da je on postavio uslove koje nisu mogli prihvatiti.

"Mi u ovu priču idemo sa Đurđevićem (Dragan Đurđević, lider SRS-a). Šta će biti sa Šukalom, ne mogu reći i pitajte njega, ali činjenica je da više nije potreban za većinu u Skupštini", rekao je Pavić.

Lideri SNSD-a, DNS-a i SP-a smatraju da i građani RS žele da vlast koja je u prethodnih osam godina vodila RS tako i nastavi, te da je činjenica da su ponovo dobili većinu u NS RS.

"Građani su rekli da razumiju i podržavaju politiku koju smo vodili, ali da u okviru takve politike traže i promjene i traže da se uradi i više", rekao je Đokić.

On je takođe naglasio da će najveća pažnja biti posvećana ekonomiji i socijalnim pitanjima, te da nije bilo govora o tome ko će dobiti koju fotelju i ko će biti gdje izabran.

"Cijenimo da bi našu politiku trebalo da podrže i drugi" , rekao je Đokić.

Blok

 Pored SNSD-a, DNS-a i SP-a, koji su praktično obezbijedili većinu u NS RS, i drugi blok okupljen oko SDS-a pokušava doći do povjerenja 42 poslanika, pa je tako rukovodstvo SDS-a, sa Mladenom Bosićem na čelu, razgovaralo sa Šukalom.

Predsjednik Napredne Srpske (NS) rekao je da će ova stranka tokom vikenda donijeti odluku o pozicioniranju na političkoj sceni RS do ponedjeljka, 24. novembra, za kada je zakazana sjednica NS RS.

Šukalo je rekao da su na sastanku sa SDS-om usaglašena mnoga pitanja koja su uslov za ulazak u politički dogovor sa bilo kojom strankom - proces reformi, deblokada evropskih integracija i borba protiv kriminala i korupcije, ali da je ostavljeno još prostora za razgovor o eventualnom zajedničkom nastupu.

On je rekao da će NS nastaviti razgovore i sa svojim koalicionim partnerima DNS-om i SRS-om, kao i SNSD-om i drugim strankama koje u NS vide sagovornika.

"Nećemo da uslovljavamo po bilo kojem pitanju, ali ćemo reći šta mislimo i kakvu ulogu možemo da preuzmemo. Spremni smo za ozbiljnu ulogu", kaže Šukalo.

Bosić je rekao je da je prvi korak u razgovoru ove dvije stranke napravljen, ali da ishod razgovora tek "ostaje da se vidi".    

"SDS je otvoren za saradnju i vjerujem da ćemo napraviti dogovor koji će biti u interesu Republike Srpske i njenih građana", rekao je Bosić i izrazio uvjerenje da stranke neće imati problema u vezi sa dogovorom o eventualnim pozicijama njihovih kadrova.   

Olako stvorena koalicija

Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a, istakao je u srijedu da vjeruje da će politika koju budu vodili ova stranka, DNS i SP biti dominantna u RS i na nivou BiH te da je olako stvorena koalicija SDA, SDS-a, NDP-a i PDP-a bila rezultat stiske u vremenu i da se ne izgubi sve u političkom smislu.

"To objektivno neće moći izdržati probu i zahtjeve vremena. Slavodobitnost koja se pokušava predstaviti mogla bi veoma brzo da se pokaže kao realna", rekao je Dodik.    

Komentarišući sporazum koji je HDZ potpisao sa SDA, Dodik je rekao da je tako nešto logično i očekivano i da ga raduje što je to urađeno na nivou Federacije BiH, ali da se tek nakon formiranja organa na nivou entiteta treba vidjeti kako će se formirati na nivou zajedničkih institucija.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana