Потписан Споразум о заједничком дјеловању СНСД-а, ДНС-а и СП-а

nezavisne.com фото: А. Чавић
Потписан Споразум о заједничком дјеловању СНСД-а, ДНС-а и СП-а

Бањалука - Милорад Додик, Марко Павић и Петар Ђокић, лидери СНСД-а, ДНС-а и СП-а, потписали су у сриједу Споразум о заједничком дјеловању, политичким циљевима и сарадњи у наредне четири године.

Лидери ове три партије су након потписаног споразума истакли да посједују већину за избор руководства Народне скупштине РС и Владе РС и без Адама Шукала, предсједника НС-а, који је неколико дана раније напустио коалицију са ДНС-ом и СРС-ом.

Већина потписаног споразума односи се на економска питања, запошљавање, борбу против криминала и корупције и социјална питања, која ће бити приоритет у наредне четири године.

 Што се тиче појединачних позиција, Додик, Павић и Ђокић нису жељели говорити о томе осим да ће предсједника НС РС кандидовати ДНС.

"РС наставља да буде вођена од коалиције која ју је у претходним годинама одржала несумњиво у једном од најстабилнијих периода. Институционална снага, функционисање и јединство и стабилност Српске очигледно говоре о нашој способности да то урадимо и у смањеним оквирима", рекао је Додик.

Борба

Он је рекао да ће примарни циљ бити стабилност РС и њеног политичког система и развој, те борба против свих врста девијација у друштву, а од кључне важности биће и подизање капацитета за борбу РС против тероризма, који представља све већи проблем БиХ.

"Не само институционално, већ и материјално оспособићемо наше капацитете у том погледу", рекао је Додик.

Када је у питању побољшање економије, у наредном периоду биће доносен нови сет закона, а програм и планови биће базирани на искуствима различитих земаља који су правили брзе продоре на економском плану.

СНСД, ДНС и СП сагласни су и о европској оријентацији РС и БиХ, али под условом да се не угрожавају положај ентитета и Дејтонски мировни споразум.

"РС није сметња европском путу, већ СДА и СДП, који су хтјели да обезбиједе механизме мајоризације Хрвата у ФБиХ", рекао је Додик, додајући да, што се њега тиче, СДА није потребна у власти у РС јер "не може се са партијом која жели централизацију".

Партије које су потписале споразум сагласне су да желе и даље да раде и граде РС и да неће бити промјена у глобалној политици и питањима, али да ће и те како доћи до промјена у економским мјерама и односима унутар Владе РС.

Министар

 "Свако пита хоће ли бити онај министар или неће, а нико не пита што онај помоћник 20 година сједи у министарству и кроји политику", рекао је Павић.

Он је рекао да је став ДНС-а, али и СНСД-а и СП-а, да нема промјена Дејтонског мировног споразума, да нема преношења овлаштења са нивоа РС на ниво БиХ.

Говорећи о Шукалу као партнеру са којим је заједно изашао на изборе и који је преко листе ДНС-а добио два мандата у НС РС, Павић је рекао да је он поставио услове које нису могли прихватити.

"Ми у ову причу идемо са Ђурђевићем (Драган Ђурђевић, лидер СРС-а). Шта ће бити са Шукалом, не могу рећи и питајте њега, али чињеница је да више није потребан за већину у Скупштини", рекао је Павић.

Лидери СНСД-а, ДНС-а и СП-а сматрају да и грађани РС желе да власт која је у претходних осам година водила РС тако и настави, те да је чињеница да су поново добили већину у НС РС.

"Грађани су рекли да разумију и подржавају политику коју смо водили, али да у оквиру такве политике траже и промјене и траже да се уради и више", рекао је Ђокић.

Он је такође нагласио да ће највећа пажња бити посвећана економији и социјалним питањима, те да није било говора о томе ко ће добити коју фотељу и ко ће бити гдје изабран.

"Цијенимо да би нашу политику требало да подрже и други" , рекао је Ђокић.

Блок

 Поред СНСД-а, ДНС-а и СП-а, који су практично обезбиједили већину у НС РС, и други блок окупљен око СДС-а покушава доћи до повјерења 42 посланика, па је тако руководство СДС-а, са Младеном Босићем на челу, разговарало са Шукалом.

Предсједник Напредне Српске (НС) рекао је да ће ова странка током викенда донијети одлуку о позиционирању на политичкој сцени РС до понедјељка, 24. новембра, за када је заказана сједница НС РС.

Шукало је рекао да су на састанку са СДС-ом усаглашена многа питања која су услов за улазак у политички договор са било којом странком - процес реформи, деблокада европских интеграција и борба против криминала и корупције, али да је остављено још простора за разговор о евентуалном заједничком наступу.

Он је рекао да ће НС наставити разговоре и са својим коалиционим партнерима ДНС-ом и СРС-ом, као и СНСД-ом и другим странкама које у НС виде саговорника.

"Нећемо да условљавамо по било којем питању, али ћемо рећи шта мислимо и какву улогу можемо да преузмемо. Спремни смо за озбиљну улогу", каже Шукало.

Босић је рекао је да је први корак у разговору ове двије странке направљен, али да исход разговора тек "остаје да се види".    

"СДС је отворен за сарадњу и вјерујем да ћемо направити договор који ће бити у интересу Републике Српске и њених грађана", рекао је Босић и изразио увјерење да странке неће имати проблема у вези са договором о евентуалним позицијама њихових кадрова.   

Олако створена коалиција

Милорад Додик, предсједник СНСД-а, истакао је у сриједу да вјерује да ће политика коју буду водили ова странка, ДНС и СП бити доминантна у РС и на нивоу БиХ те да је олако створена коалиција СДА, СДС-а, НДП-а и ПДП-а била резултат стиске у времену и да се не изгуби све у политичком смислу.

"То објективно неће моћи издржати пробу и захтјеве времена. Славодобитност која се покушава представити могла би веома брзо да се покаже као реална", рекао је Додик.    

Коментаришући споразум који је ХДЗ потписао са СДА, Додик је рекао да је тако нешто логично и очекивано и да га радује што је то урађено на нивоу Федерације БиХ, али да се тек након формирања органа на нивоу ентитета треба видјети како ће се формирати на нивоу заједничких институција.  

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана