Potpisan Sporazum o saradnji Srbije i BiH u procesu evropskih integracija

Srna
Potpisan Sporazum o saradnji Srbije i BiH u procesu evropskih integracija

Beograd - Ministar inostranih poslova u Savjetu ministara Igor Crnadak i ministar zadužen za evropske integracije Srbije Jadranka Joksimović potpisali su danas u Beogradu sveobuhvatni Sporazum o saradnji Srbije i BiH u procesu evropskih integracija i pristupanja EU.

Crnadak je nakon potpisivanja izjavio novinarima da ovaj sporazum predstavlja vrhunac saradnje dvije zemlje kada je riječ o zajedničkom spoljnopolitičkom cilju - članstvu u EU, ali i nesebične podrške koju Srbije pruža BiH u oblasti evropskih integracija.

On je rekao da ovaj sporazum dolazi kao obaveza iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, ali da dvije zemlje potpisuju ovaj dokument zato što iskreno misle da čine dobro za Srbiju i za BiH.

Crnadak je naveo da je sporazumom stvoren dobar okvir saradnje Srbije i BiH, te istakao da Srbija nesebično pomaže, i na političkom, i na tehničkom nivou.

"Očekujemo da sporazum što prije stavimo u funkciju i formiramo tijela koja će konkretizovati i intenzivirati saradnju", rekao je Crnadak.

On kaže da očekuje i bržu integraciju BiH u EU, odnosno sticanje statusa kandidata za članstvo, navodeći da su evropska vrata otvorena, ali da su svi u BiH svjesni da sve zavisi od nje same.

"Ovakvim sporazumom stvara se percepcija da naš region sve više postaje region saradnje, a ne konflikata", rekao je Crnadak, navodeći da su sve visoke političke teme nebitne ako se efekti toga ne sprovedu u život.

On je zahvalio Vladi Srbije za pomoć, te izrazio nadu da će uskoro u Banjaluci vidjeti Joksimovićevu, kao glavnog govornika na skupu ministara o temi evrointegracija, kao i u Sarajevu gdje će biti ozvaničen početak primjene danas potpisanog sporazuma.

Joksimovićeva je rekla da Srbija smatra da BiH, uz sve probleme koje ima, sa svojim aspiracijama ka evropskim integracijama, treba da ima podršku Beograda.

Ona je navela da je Beograd pomagao BiH i u vezi sa Upitnikom Evropske komisije, kao i na tehničkom nivou, jer smatra da je BiH više od važnog partnera u regionu.

Joksimovićeva je istakla da ovaj sporazum predstavlja dobar signal za dodatnu stabilizaciju odnosa dvije zemlje, kao i za region, i da znači pojačanu koordinaciju i saradnju u kretanju robe, ljudi, kapitala.

Ona je rekla da je Srbija odmakla u pripremama za članstvo, da je viđena kao jedan od lidera u regionu i da zato smatra da je njena obaveza da svojim iskustvom, znanjem i podrškom pomogne i drugim aspirantima.

Joksimovićeva je podsjetila i na projekte prekogranične saradnje koje imaju regije u Srbiji i BiH duž granice, te navela da je do 2020. godine predviđeno 14 miliona evra iz fondova EU za pogranične opštine, za realizaciju različitih projekata.

"Srbija će u okviru regionalnih inicijativa pomagati BiH da dublje uđe u proces evropskih integracija, ali je važno da i građani vide uspešne dokaze tog evropskg puta na lokalnom nivou", rekla je Joksimovićeva.

Ona je istakla da će Srbija u narednom periodu još više raditi na stabilizaciji odnosa dvije zemlje, kao i prilika u regionu.

Joksimovićeva je napomenula da je ovaj sporazum izraz političke volje i da zemlje same treba da se dogovaraju i rješavaju sve probleme, te da EU ne treba da bude okvir koji tjera na saradnju.

"Vreme je da pokažemo da region nije samo izvor potencijalnih nestabilnosti, kako neki u EU smatraju, nego da ima i važne potencijale i resurse koji doprinose boljoj Evropi i EU", rekla je Joksimovićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana