Потписан Меморандум о измиривању обавеза између Владе и гранских синдиката

Срна
Потписан Меморандум о измиривању обавеза између Владе и гранских синдиката

Бањалука - Представници Владе Републике Српске данас су у Бањалуци потписали меморандум о разумијевању о измиривању обавеза из претходног периода са челним људима гранских синдиката.

Потпредсједник Владе Републике Српске Антон Касиповић рекао је да је потписивање овог документа резултат добронамјерног, отвореног и дугог процеса преговарања ресорних министарства и синдикалаца у којима је нађена формула како измирити обавезе из ранијег периода.

"Укупне обавезе према запосленима по основу рада и накнада износе 17,7 милиона КМ и Влада те обавезе жели измирити. Од тог износа, утужене обавезе износе 4,5 милиона КМ", рекао је Касиповић, који је потписао Меморандум у име Владе Српске.

Он је рекао да ће прво бити измириване обавезе за период 2011-2014. година, почев од отпремнина у износу од 765.000 КМ, што би требало да буде уплаћено након исплате плате за април.

"Након тога у двије рате ћемо измиривати обавезе за период 2011-2014. година од 903.000 КМ, послије чега ће обавезе за период 2015-2016. година бити измириване у 12 једнаких мјесечних рата", најавио је Касиповић.

Он је рекао да је Влада прихватила захтјев синдиката да се редовно измирују текуће обавезе у овој години, као и да људи који су у току судских поступака, а немају извршне судске пресуде, буду предмет посебног договорања.

"У року од мјесец дана од потписивања овог меморандума синдикати и ресорна министарства ће заједно да раде на рјешавању овог питања", рекао је Касиповић и додао да је задатак сваког од министарства да у оквиру расположивих средстава, и у сарадњи са Министарством финансија Српске, обезбиједе новац за исплату.

Он је додао да би ресорни министри и предсједници синдиката, заједно са послодавцима, требало да буду у сваком тренутку упознати о намјенама и начину плаћања, јер је ријеч о искључиво намјенским средствима.

Предсједник Синдиката управе Републике Српске Томислав Врховац, који је у име тог синдиката потписао меморандум, рекао је да је документ резултат тражења најбољих рјешења.

Он је додао да је договорено да се покуша наћи рјешење за буџетске кориснике који су покренули тужбе за наплату дуговања, а нису још нису добили судске пресуде.

"То ћемо договарати у наредних мјесец дана, а са Владом је договорено да преговарамо о регулисању питања превоза", рекао је Врховац.

Меморандум је у име Синдиката образовања науке и културе Републике Српске потписао први човјек тог синдиката Драган Гњатић, а исто су учинили и предсједник Синдиката радника унутрашњих послова Аница Јондић, као и предсједник Синдиката правосуђа Синиша Петровић.

Потписивању Меморандума у Административном центру Владе Републике Српске присуствовали су министар унутрашњих послова Српске Дараган Лукач, министар просвјете и кутуре Дане Малешевић и министар управе и локалне самоуправе Лејла Решић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана