Постројавање одреда Ел Муџахид у БиХ 1995. - улазница радикалним исламистима у Европу?

РТРС
Постројавање одреда Ел Муџахид у БиХ 1995. - улазница радикалним исламистима у Европу?

Прије тачно 21 годину, тадашњи предсједник тзв. Републике БиХ, Алија Изетбеговић, на Гостовићу, код Зенице, постројио је припаднике злогласне јединице Ел Муџахид, која је дјеловала у оквиру трећег корпуса тзв. Армије БиХ.

Ову једницу чинили су углавном добровољци из исламских земаља, који су у Босну и Херцеговину почели да стижу већ почетком рата, а њихов ратни пут обиљежили су бројни свирепи злочини и убиства заробљених војника и цивила.

Умјесто да буду кажњени за почињене злочине, јединица Ел Муџахид два пута била је проглашена за најбољу у оквиру тзв. Армије БиХ.

За исказану храброст и злочине над Србима 42 припадника ове јединице добила су највиша признања, деветорица су добитници сребрног штита, а њих 11 добили су највише признање – Златни љиљан.

Да ли је Босна и Херцеговина била пробни балон за њихово касније терористичко дјеловање по Европи?

 Алија Изетбеговић у новембру 1995. постројавао је припаднике јединице Ел Муџахид, само мјесец дана након што су њени припаници на Возући починили стравичне злочине над заробљеним српским војницима и цивилима.

-  Одговорни не само да нису били кажњени, него су овим поступком амнестирани од одговорности за ова злодјела, каже експерт за тероризам, Џевад Галијашевић: "Алија Изетбеговић је на том постројавању чак изрекао похвалу. Не само да је потврдио своје учешће у том подухвату, он је похвалио муџахедине због великих побједа које су извојевали и најавио нове битке."

До краја рата ова јединица имала је више од 1.700 припадника, а њихов ратни пут обиљежили су бројни злочини и свирепа убиства.

Драматична погубљења и муџахедини који у рукама држе одсјечене српске главе снимљени су на пропагандним видео-касетама Одреда Ел Муџахид које се дистрибуиране донаторима по исламским држава, а одсјечене главе српских војника наводно су завршавале у исламским земљама, као доказ вјерности и преданости џихаду.

- Ниједан муџахедин, који је директно учествовао у злочинима, за то није одговарао. Формирање и дјеловање јединице Ел Муџахид био је дио пријекта Алије Изетбеговића по којем је од Босне и Херцеговине требало да буде створена исламска држава, каже Галијашевић и додаје да је то био и увод у дјеловање исламиста у Европи: "Због тога је постројавање на Гостовићу веома битно, јер је то била објава рата Европи. Те друге битке водиле су се ван територије БиХ."

Да Европа није озбиљно схватила тадашњу пријетњу која је стизала из БиХ, доказ су терористички напади у Мадриду, Паризу, Бриселу, па чак и напад на Свјетски трговински центар у Њујорку, сматра Галијашевић.

Додаје да њихова идеологија у Босни и Херцеговини и даље живи кроз исламистички часопис САФ, 64 вехабијска насеља, параџемате и терористичке кампове, те кроз 100.000 чланова и симпатизера, који представљају велику пријетњу, не само Босни и Херцеговини, него цијелој Европи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана