Постигнут споразум о првом прегледу у оквиру проширеног аранжмана са ММФ-ом

Срна
Постигнут споразум о првом прегледу у оквиру проширеног аранжмана са ММФ-ом

Сарајево - Међународни монетарни фонд /ММФ/ данас је у Сарајеву постигао споразум на нивоу особља са БиХ о првом прегледу у оквиру Проширеног аранжмана, саопштено је из ове међународне финансијске организације.

Шеф Мисије ММФ-а за БиХ Надим Илахи изјавио је да се очекује да ће Извршни одбор ММФ-а разговарати о првом прегледу у првом кварталу 2017. године, а да би његово одобравање омогућило дозначавање БиХ износа од око 80 милиона евра.

Из Мисије ММФ-а у БиХ саопштено је да ће разматрање првог прегледа услиједити након спровођења низа мјера.

Илахи је нагласио да економија наставља да се опоравља и да се након пројектованог раста од 2,6 одсто у овој години, очекује да ће раст у 2017. години бити убрзан на више од три одсто.

"Очекује се да ће ниво потрошачких цијена пасти скоро за један одсто ове године, али да ће инфлација у 2017. години прећи у сферу позитивних вриједности одражавајући пројекције инфлације предвиђене у еврозони, која се у БиХ преноси захваљујући аранжману валутног одбора", појаснио је Илахи.

Према његовим ријечима, стопа незапослености остаје неприхватљиво висока, посебно међу младима.

"Унапређење пословног окружења у смислу привлачења инвестиција, отварање радних мјеста у приватном сектору, те повећање потенцијала за раст од енормног су значаја. Власти су у процесу унапређења функционисања тржишта рада кроз смањење пореског оптерећења рада и настављања провођења нових закона о раду", нагласио је Илахи.

Он сматра да ће реструктурисање и приватизација предузећа у државном власништву помоћи да буде побољшано економско управљање и конкуренција.

"Повећање акциза на гориво генерисаће средства за изградњу ауто-пута на Коридору жПет цеж, чиме ће бити унапријеђена повезаност, конкурентност, а самим тим повећан и раст", истиче Илахи.

Он наглашава да су фискални резултати у трећем кварталу ове године били у великој мјери у складу са програмским циљевима.

"Власти су припремиле буџете за 2017. годину који су у складу са унапређењем квалитета јавне потрошње и смањења јавног дуга у односу на БДП-а у средњорочном периоду. Да би испунили циљеве програма, од кључне важности ће бити да наставе са јачањем пореских управа и стриктним лимитирањем расхода", појашњава Илахи и констатује да се финансијска стабилност одржава.

Према његовим ријечима, ММФ подржава напоре власти у погледу хармонизације пореских закона како би смањили административно оптерећење пословних субјеката.

Иако је сектор банкарства ликвидан и адекватно капитализован на агрегатном нивоу, Илахи тврди да су неке осјетљивости и даље присутне.

"Девизне резерве Централне банке БиХ пружају снажну подршку аранжману валутног одбора. Кредитни раст се опоравља, али је још низак због високог нивоа неквалитетних кредита и слабе потражње кредита", наглашава Илахи.

Он сматра да агенције из банкарског сектора предузимају мјере како би ријешили рањивост у банкама и оснажили сарадњу између њих.

"Мисија поздравља планове власти у погледу усвајања нових закона из банкарског сектора на нивоу ентитета и БиХ који су у складу са најбољом међународном праксом", поручио је Илахи.

Делегација ММФ-а била је у посјети БиХ од 9. до данас да би водила разговоре о првом прегледу у оквиру Проширеног аранжмана са БиХ.

Трогодишњи Проширени аранжман ММФ-а са БиХ одобрен је 7. септембра.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана