Postignut dogovor: Dodik za predsjednika RS, Cvijanović za člana Predsjedništva BiH

Srna foto: A.Čavić
Postignut dogovor: Dodik za predsjednika RS, Cvijanović za člana Predsjedništva BiH

Banjaluka - Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik, DNS-a Marko Pavić i SP-a Petar Đokić dogovorili su danas da zajednički kandidat ove koalicije za predsjednika Republike Srpske bude Milorad Dodik, a za srpskog člana Predsjedništva BiH Željka Cvijanović.

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik rekao je da sve tri stranke vjeruju u izbornu pobjedu i da će imati priliku da formiraju izvršnu vlast u Republici Srpskoj, kao i da participiraju u izvršnoj vlasti na nivou BiH.

On je dodao da je, s obzirom na rezultate dosadašnjih izbora, dogovoreno da DNS nakon oktobarskih izbora prvi bira jednu od najviših funkcija u Srpskoj, a nakon toga SP.

"U tom kontekstu će se i rješavati pitanja formiranja struktura izvršne vlasti u Republici Srpskoj, a to važi i za nivo BiH", rekao je Dodik.

Prema njegovim riječima, kandidati koalicije su definitivni i predstavljaju dio demokratskih procedura provedenih u svim strankama.

"Uvjereni smo da imamo dovoljno kapaciteta da obezbijedimo pobjede kandidata i da stvorimo neophodne uslove da naše liste za Narodnu skupštinu Republike Srpske i Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH budu dovoljno kredibilne da privuku dovoljan broj glasova", rekao je Dodik.

On je u naredna dva dana najavio prijavljivanje kandidata koalicije Centralnoj izbornoj komisiji BiH, naglasivši da je ovlašteni potpisnik za zastupanje koalicije lider DNS-a Marko Pavić, kao i da će se u tom pogledu obaviti sve neophodne tehničke pripreme za kvalitetnu prijavu.

"Imaćemo koordinaciju u kampanji u vezi sa pojedinačnim kandidatima, a usaglašavaćemo i našu kampanju i za pojedinačne liste", rekao je Dodik.

Dodik je rekao da je koaliciona saradnja dobra i da je logično da se formiraju prijedlozi unutar partija, ali da je zajednički prijedlog dokaz političke zrelosti koalicije.

Lider SNSD-a je istakao i opredjeljenje koalicije da sa SDS-om nisu mogući nikakvi koalicioni ili drugi razgovori, naglasivši da "ne treba kalkulisati sa bilo kakvom mogućnošću uključivanja SDS-a u razgovore nakon izbora oko formiranja ikakve vlasti".

"Ako ne budemo mogli da formiramo vlast - neka probaju oni, ali nisam siguran da će imati dovoljno kapaciteta. Ako oni budu potrebni nama, sigurno neće biti taj nadomjestak", rekao je Dodik.

Predsjednik DNS-a Marko Pavić izjavio je da se nakon ponuda, razmišljanja i dogovora kao najbolje rješenje za pojedinačne funkcije - predsjednika Srpske i srpskog člana Predsjedništva BiH - iskristalisalo da oba kandidata ispred koalicije da SNSD.

Pavić je ponovio da je dodgovoreno da DNS nakon izbora, a prema sadašnjim kapacitetima vlasti, prvi bira jednu od dvije najbitnije funkcije u Srpskoj, a nakon toga SP.

"DNS nije puno opterećen pojedinačnim funkcijama. Cilj nam je da na izborima postignemo veliki kapacitet i učešće u odlučivanju u Narodnoj skupštini Srpske, učešće u Vladi, jer na taj način najviše možemo doprinijeti prosperitetu Republike Srpske i boljem životu građana", istakao je Pavić nakon sastanka koalicionih partnera.

On je istakao da nije nikada rekao da će prihvatiti funkciju člana Predsjedništva BiH, jer se to ne uklapa u njegove porodične i životne planove.

Pavić je dodao da je DNS naveo da tu funkciju prepušta SNSD-u, jer ima kapacitet da može na nivou Srpske izboriti ove dvije važne funkcije, što je za koaliciju u ovom trenutku najbitnije.

On je podsjetio da je DNS u koaliciji i sa Strankom napredna Srpska i Srpskom radikalnom strankom sa kojima zajedno nastupa na listama za poslanike Narodne skupštine Srpske i za parlament BiH.

Predsjednik SP-a Petar Đokić rekao je da je ovim dogovorom pokazana politička zrelost i odlučnost koalicije da nastavi zajedno da djeluje u pravcu očuvanja stabilnosti i razvoja Srpske i da doprinose normalnom životu i odnosima u BiH.

"Procjenjivali smo na koji način najbolje možemo učiniti za Republiku Srpsku u pogledu izbora za pojedinačne funkcije i odlučili smo da zajednički kandidati budu predsjednik SNSD-a Milorad Dodik za predsjednika Republike i sadašnji premijer Srpske Željka Cvijanović za člana Predsjedništva BiH", rekao je Đokić.

On je dodao da je SNSD u okviru koalicije ima veći koalicioni kapacitet od DNS i SP-a. "Imamo dovoljno kapaciteta da izađemo pred građane i da od njih zatražimo podršku za naredne četiri godine, jer sam uvjeren da ova koalicija može uspješno voditi sve važne poslove u Srpskoj i u BiH", naglasio je Đokić.

On je istakao da će biti vrlo bitni i rezultati koje će partije osvojiti na izborima za formiranje vlasti.

"Potvrdili smo danas ono što će uslijediti i poslije izbora - da želimo da ostanemo čvrsto kao koalicija zajedno i u narednom periodu, ne sporeći da će se i drugi boriti za slične pozicije, ali sam uvjeren da imamo niz prednosti da možemo ostvariti pobjedu", rekao je Đokić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana