Постављено 60 шатора за мигранте

nezavisne.com
Постављено 60 шатора за мигранте

Велика Кладуша - У току су радови у вези са формирањем јединственог прихватног центра за мигранте у Унско-санском кантону, који ће се налазити на подручју Велике Кладуше, у објекту фирме “Агрокомерц”, око два километра од Велике Кладуше.

Ових дана на том простору постављено је 60 шатора који ће служити за смјештај и боравак миграната, а истовремено обавља се адаптација унутрашњих просторија. Подсјећамо, Влада Федерације БиХ, у чијој надлежности је “Агрокомерц”, недавно је на захтјев Министарства безбједности БиХ донијела одлуку којом се овај објекат уступа у сврху формирања мигрантског центра.

Иначе, ради се о објекту и економском дворишту укупне површине 8.000 квадратних метара. Објекат је дјелимично девастиран, тренутно без струје и воде, али постоји могућност брзог прикључивања на електроенергетску и водоводну мрежу.

“Објекат је дуго година служио као база СФОР-а, те су они извршили одређене пренамјене и прилагођавање објекта за боравак већег броја особа”, стоји у одговору Владе ФБиХ.

Министар безбједности БиХ Драган Мектић приликом недавне посјете Бихаћу изјавио је како се, и поред противљења Европске уније, није одустало од “Агрокомерцових” објеката.

“Разговараћемо са локалним властима како бисмо успоставили центар тамо, а нека Европа види хоће ли те људе оставити гладне”, рекао је он, подсјећајући на изјаву Европске комисије да неће финансирати формирање мигрантског центра у Великој Кладуши због близине границе с Европском унијом.

И власти у Великој Кладуши се оштро противе било каквом центру, а о томе су писали и Жан-Клоду Јункеру, предсједнику Европске комисије.

Предсједавајући Опћинског вијећа у Великој Кладуши Фикрет Башић посјетио је да је ово законодавно тијело одржало тематску сједницу на којој је једногласно одбачена могућност формирања мигрантског центра у Великој Кладуши.

“Међутим, без обзира на мишљење Еуропске уније и закључке Опћинског вијећа Велика Кладуша, надлежне институције Босне и Херцеговине су и даље става да се мигрантски центар изгради на подручју опћине Велика Кладуша, без нуђења адекватних рјешења, а већ се постављају и шаторска насеља за смјештај миграната, чиме и даље показују да их не занима агонија у којој се наши грађани већ мјесецима налазе”, казао је Башић.

Премијер УСК Хусеин Рошић рекао је како је у овом тренутку најважније да се мигранти измјесте из градских средишта Бихаћа и Велике Кладуше, јер је њихов боравак постао велики хуманитарни, али и безбједносни проблем.

Према процјенама, на подручју УСК већ сада борави око 3.500 миграната.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана