Послушници без референци одлучују о ревизији тужбе

Г. Маунага, Ж. Домазет
Послушници без референци одлучују о ревизији тужбе

Сарајево - Одлуку о покретању ревизије тужбе БиХ против Србије за агресију и геноцид не само да неће доносити институције, него су кључни фактори у том процесу невладине организације и појединци познати по ширењу мржње, изношењу лажних информација о протеклом рату и сумњивим стручним референцама.

Тим који ради на прикупљању нових доказа и који је самоиницијативно ангажовао бошњачки члан Предсједништва БиХ и лидер СДА Бакир Изетбеговић, рушећи тиме Устав и институције БиХ, чини двадесетак људи чији рад координише Институт за истраживање злочина против човјечности и међународног права. Од јавности се скрива ко су чланови тима изузев некадашњег заступника БиХ пред Међународним судом правде Сакиба Софтића и публицисте и бившег преводиоца УН у Сребреници Хасана Нухановића. Главни играч, како сазнаје "Глас Српске", је контроверзни историчар Смаил Чекић.

- У тиму који је заступао БиХ у спору са тадашњом Југославијом 2007. године били су углавном странци. Сада су ту људи из БиХ. Једини који је у цијелој тој причи колико-толико професионалац је Софтић - каже наш саговорник.

Институт за истраживање злочина стоји иза скандалозног пројекта "Геноцид над Бошњацима 1992-1995. извршен у сврху подјеле РБиХ и стварања велике Србије" у оквиру којег је пласиран низ неистина. Директор института је Расим Муратовић који је након рада у Станици јавне безбједности сарајевске општине Центар, предавања из области социологије и психологије, рада у подручју социјалног осигурања и у издавачкој кући, напрасно у педесетој години живота 2005. године на Факултету политичких наука у Сарајеву одбранио докторску дисертацију о теми "Холокауст над Јеврејима и геноцид над Бошњацима". Чекић је познат по томе што српском народу приписује геноцидност и фашизам и увеличава страдање бошњачког народа.

Савјетовање о ревизији тужбе БиХ против Србије чији је покровитељ Изетбеговић који ће на основу тога одлучити о покретању ревизије заказано је за данас у Сарајеву, а организатори су Фондација "Правда за БиХ" и Институт за истраживање злочина чији су челници послали позивнице за скуп. Фондација "Правда за БиХ" са 150.000 КМ финансира Софтића који би требало да преда захтјев за ревизију иако му је истекао мандат агента.

Наши саговорници кажу да је савјетовање само представа за јавност и обмана за народ и да ће му присуствовати они који не могу да дају било какав допринос утврђивању истине.

- Планирано је да скуп траје пет часова, од чега ће најдуже трајати Чекићево излагање. Ово што Изетбеговић ради је чисти циркус. БиХ ће доживјети бламажу и ово је осуђено на пропаст - истакао је извор "Гласа" близак кабинету бошњачког члана Предсједништва.

Директор сарајевског Истраживачко-документационог центра Мирсад Токача, који је годинама на научној основи утврђивао број страдалих у БиХ, каже да у тој представи за јавност учествују појединци и организације који умјесто знања и референци, представљају политичке послушнике и манипулацију.

- Ту су и инструментализоване невладине организације. Ту неће бити присутни они који би могли да дају било какав допринос утврђивању истине. Представа је направљена јер се одговорност треба пребацити на шири круг људи. У томе не желим учествовати јер се професионално бавим пословима који имају смисла и иза којих стоје чињенице. Они нека се баве идеологијама и обманама. За то увијек има новца - каже Токача.

Директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих Милорад Којић каже да је Изетбеговић покровитељ и организатор свих манифестација које треба да подигну тензије.

- Он враћа БиХ у деведесете године прошлог вијека и у нове сукобе. Очигледно је да је Изетбеговић изгубио било какав политички утицај па сад тражи сламку спаса па и по цијену сукоба међу народима у БиХ. Он жели да заврши оно што је започео његов отац тако што мимо Устава и закона подноси захтјев за ревизију пресуде - каже Којић.

У згради Предсједништва БиХ јуче је одржана и сједница тима који припрема ревизију тужбе БиХ против Србије, а Изетбеговић послије њеног завршетка није желио да даје изјаве. Нухановић каже да је био кренуо на тај састанак, али да га је Чекић обавијестио да не треба да долази.

- Отказали су ми учешће иако сам једини члан тог тима испред популације која је преживјела сребренички геноцид. Зато нећу доћи ни на савјетовање - изјавио је Нухановић који није откривао ко је још ангажован у тиму.

Финансирање

Из кабинета бошњачког члана Предсједништва БиХ јуче нису одговорили на питање колико ће новца и одакле бити издвојено за његово покровитељство над савјетовањем.

Изетбеговић је крајем 2016. године Институту за истраживање злочина против човјечности и међународног права из буџетске резерве дао 20.000 марака за пројекат "Геноцид над Бошњацима 1992-1995. извршен у сврху подјеле РБиХ и стварања велике Србије", а још 4.000 добио је глумац и директор Камерног театра 55 Емир Хаџихафизбеговић за припрему сценарија за презентацију пројекта. На презентацији су, између осталих, изнесени и нетачни подаци да је међу жртвама у рату у БиХ чак 84 одсто Бошњака. Догађају је присуствовао ратни командант Армије РБиХ Насер Орић коме се суди за злочине над Србима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана