Poslovi sklapani u strogoj tajnosti

Vedrana Kulaga
Poslovi sklapani u strogoj tajnosti

Sarajevo - Od 2.000 subjekata koji podliježu primjeni Zakona o javnim nabavkama, više od četvrtine ih je mimo tog sistema, a postupke javnih nabavki prate i brojne nepravilnosti, počevši od ugovaranja poslova u četiri oka do enormno visoke cijene tenderske dokumentacije.

Pokazao je to izvještaj o monitoringu javnih nabavki za 2013. godinu Agencije za javne nabavke BiH koji je nedavno usvojen na sjednici Savjeta ministara BiH. Podaci pokazuju da je u informacionom sistemu za dostavljanje izvještaja o sprovedenim postupcima javnih nabavki registrovan samo 1.431 ugovorni organ koji dostavlja podatke o dodijeljenim ugovorima u postupcima javnih nabavki.

- I dalje ogroman problem predstavlja činjenica da veliki broj ugovornih organa nije registrovan u sistemu iako je to od velike važnosti da bi imali tačne podatke o postupcima javnih nabavki u BiH - kazali su u Agenciji i dodali da je u odnosu na 2012. godinu za 25 odsto porastao broj registrovanih organa.

U Agenciji za javne nabavke su posebnu pažnju skrenuli na kršenje zakona od strane ugovornih organa uz ocjenu da se neke greške konstantno ponavljaju. Naglasili su da su preduzećima i institucijama ukazali na 428 nepravilnosti i skrenuli im pažnju da ih ne ponavljaju u budućim postupcima javne nabavke.

 

Opširnije pročitajte u štampanom ili elektronskom izdanju "Glasa Srpske"

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana