Послове додјељивали омиљеним фирмама

В. К.
Послове додјељивали омиљеним фирмама

Сарајево - Ревизија спроведених јавних набавки на нивоу БиХ је показала да добар дио послова није почео у планирано вријеме, да надлежни нису довољно анализирали стање на тржишту, али и да су појединци имали своје миљенике.

Те и друге неправилности сажете су у посљедњем извјештају Канцеларије за ревизију институција БиХ која је пречешљала поступке јавних набавки у 2017. години.

Укупно је, према подацима из е-система, закључено више од 4.300 уговора и споразума тешких 96 милиона КМ, а ревизија је упозорила да се годишње за набавку робе, услуга и радова троши доста, а да је процес стално пун слабости и недостатака.

- Процедуралне грешке се највише односе на непоштовање рокова, а чињеница да постоји само једна понуда у поступку, посебно за набавке робе и услуга за које има конкуренција на тржишту, може указивати на ограничење конкуренције у поступку. Међутим, и поред наведених показатеља, у пракси не постоји значајнији број покренутих жалбених поступака на садржај тендерских документација, што може бити узроковано и непостојањем довољног повјерења понуђача у могућност остваривања својих права кроз жалбени поступак - наведено је у ревизорском извјештају.

Тај недостатак конкурентности, кажу, могу посматрати и у контексту дуже заступљености истог добављача за набавку робе, услуга или радова код уговорних тијела.

Ревизори су надлежнима скренули пажњу да се морају строго држати основних начела Закона о јавним набавкама јер се изостанком њихове примјене губи смисао њиховог спровођења.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана