Послодавци у Српској за укидање зимског и љетног рачунања времена

Срна
Послодавци у Српској за укидање зимског и љетног рачунања времена

Бањалука - Предсједник Уније удружења послодаваца Републике Српске Драгутин Шкребић подржава одлуку Европског парламента о укидању зимског и љетног рачунања времена у којој се наводи да помјерање казаљки на сату негативно утиче на здравље људи и доводи до пада продуктивности радника.

Шкребић је навео да у пракси није доказано раније образложење да је помјерање сата уведено с циљем уштеде енергије и ефикаснијег кориштења природног сунчевог свјетла у љетним мјесецима.


"То, барем ми, нисмо осјетили у пословању. Чак се дешавало да је утрошено више енергије. Ми смо за укидање тог рачунања, које је вјештачко, односно да имамо природно или такозвано жсунчано мјерењеж. То је ово постојеће, зимско рачунање времена", рекао је Шкребић Срни.

Специјалиста породичне медицине из Бањалуке Драшко Купрешак објаснио је да је општи став љекара да помјерање казаљки на сату има одређен утицај на ритам живљења, психофизичку равнотежу, расположење, стање крвног притиска и концентрацију човјека, иако на том плану нема егзактних медицинских показатеља.

"Мислим да је одлука о укидању зимског и љетног рачунања времена добра и у функцији очувања здравих навика и потенцијала сваког човјека", напоменуо је Купрешак.

За укидање је и члан Одбора за климатске промјене БиХ Небојша Куштриновић, који је рекао да је за човјеков биолошки сат најбоље нормално, сунчано вријеме, односно актуелно зимско рачунање времена.

Овај метеоролог из Бањалуке подсјећа да је Русија то већ укинула, те да је дошло вријеме да се људи врате на редовно "сунчево вријеме" и нормалан биолошки сат.

"Доказано је да та помјерања времена праве проблеме метеоропатама и чине људе неефикасним у периоду док им се биоритам постепено не прилагоди. Ако се ово укине у ЕУ, а касније примијени и код нас, сигурно је да ћемо бити функционалнији", оцијенио је Куштриновић.

Директор Агенције за безбједност саобраћаја Републике Српске Милија Радовић рекао је да нема егзактних показатеља да помјерање казаљки доводи до повећаног броја саобраћајних незгода, како тврде поједини европарламентарци.

"До сада нисам видио да је неко урадио анализу утицаја помјерања казаљки на сату на саобраћајну безбједност. Такве тврдње треба аргументовати", навео је Радовић, додајући да возачи, након помјерања казаљки на сату, вјероватно у одређеном периоду бивају поспани, што може да утиче на њихове психофизичке способности.

Посланици Европског парламента су 8. фебруара усвојили резолуцију у којој позивају Европску комисију да сачини темељне процјене система рачунања зимског и љетног времена и, ако је то неопходно, измјену правила.

Резолуција је усвојена са 384 гласа "за", 153 против и 12 уздржаних.

Грађанске иницијативе показале су да је јавност незадовољна због помјерања казаљки на часовницима два пута годишње, посљедњег викенда у марту и октобру.

Европски посланици кажу да бројне студије нису резултирале конкретним закључцима, али да постоје индикације да помјерање казаљки на сату негативно утиче на здравље петине европске популације, утиче на повећање депресије и ризика од срчаних обољења, као и на ремећење расположења и биоритма.

Европарламентарци су у вези с тим поменули и негативне ефекте у секторима индустрије, туризма, пољопривреде и безбједности у саобраћају, а поједини тврде да, због помјерања казаљки на часовницима, дјеца остварују слабије резултате у школи.

Према садашњој директиви из 2001. године, рачунање времена у ЕУ коригује се два пута годишње - на прољеће и јесен, када се казаљке на сату помјерају за један сат с циљем да се помогне и ефикаснијем функционисању унутрашњег тржишта.

Осим у Русији, љетно и зимско рачунање времена укинуто је у Турској, Бјелорусији и на Исланду.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана