Posljednja ISIL-ova uporišta u Siriji drže džihadisti iz BiH

Vecernji,hr
Posljednja ISIL-ova uporišta u Siriji drže džihadisti iz BiH

Zagreb - Prema informacijama koje je danas objavio zagrebački Večernji list posljednja ISIL-ova uporišta u Siriji drže džihadisti iz BiH.

Naime, prema izvješštaju ruskog ministarstva obrane, nakon velike pobjede nad ISIL-om u gradu Deir Ez-Zoru, sirijska vojska kontroliše više od 85% sirijskog teritorija. Sirijska vojska i borci libanonskog Hezbolaha te iranske revolucionarne garde, nakon oslobođenja Der Ez-Zora, krenuli su prema gradu Mayadinu, uz pojedine dijelove Rake, posljednjem uporištu terorista ISIL-a. Grad Majadin je specifičan po tome što se u njemu nalaze, uz ostale strane borce, gotovi svi borci iz BiH te ostalih zemalja bivše Jugoslavije.

Prema informacijama do kojih je došao dopisnik Večernjeh lista iz Sirije a koje je dobio od sirijske bezbjednosne službe, u borbi za Deir Ez-Zor poginuo je i Bošnjak Amer Džinić, ISIL-ovac iz sela Ošve kod Maglaja, koji je u Siriju otišao krajem 2013. godine. U Siriju u džihad Amer Džinić je otišao s ocem, koji je bio član vehabijsko-selefijske zajednice, i sedmoro braće i sestara. Najmlađi brat Almir uspio je pobjeći iz Sirije, ali je uhapšen na aerodromu Sarajevo u julu 2016. na osnovu potjernice koju je Sud BiH raspisao za njim zbog krivičnog djela organizovanja terorističke grupe radi terorizma. Almir je u Sarajevo stigao iz Istanbula, u kojem ga niko nije zaustavio uprkos potjernici koja je za njim bila raspisana.

U posljednjih mjesec dana, prema izvorima zapadnih obavještajnih službi, više od 300 džihadista iz Rake i Deir Ez-Zora preko Turske vratilo se u zemlje EU, ali i u BiH. Da je kraj ISIL-a u Siriji pitanje dana, pokazuje i činjenica da su teroristi počeli prebacivati financijska sredstva s teritorija koji su pod njezinom kontrolom u druge države, među kojima su i evropske, saopštio je predstavnik Ministarstva inostranih poslova Rusije Dmitrij Feoktistov.     

Obzirom na trenutačnu situaciju na terenu, očekuje se kako bi sirijski predsjednik Bašar Al-Asad uskoro mogao proglasiti pobjedu nad ISIL-om u krvavom ratu koji traje više od šest godina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana