Poslanici udarili pečat na prenos nadležnosti

Željka Domazet
Poslanici udarili pečat na prenos nadležnosti

Sarajevo - Predstavnički dom Parlamenta BiH usvojio je juče dopune Zakona o zaštiti potrošača BiH bez glasova poslanika SNSD-a koji su tvrdili da se radi o novom prenosu nadležnosti sa entiteta na nivo BiH.

Zanimljivo je da dopunjeni zakon neće biti primjenjivan retroaktivno, što znači da neće riješiti probleme korisnika kredita koji su vezani za švajcarski franak. Osim toga, jedina banka koja je u BiH odobravala kredite u "švajcarcima" više to ne čini od 2008. godine, pa je dopunjavanje zakona prilično besmisleno.

Poslanik SNSD-a Dušanka Majkić upozorila je da dopune zakona, kojima je propisano da kredit ne može biti indeksiran ni u jednoj drugoj valuti osim u evrima, ne rješavaju problem ljudi koji su se zadužili u "švajcarcu" nego uvode pravni haos u BiH.

- Da li ove dopune retroaktivno rješavaju problem, koji objektivno postoji? Pitanje ugovaranja kredita regulišu drugi zakoni, među kojima je i zakon o obligacijama. Da u Zakonu o zaštiti potrošača u BiH stoji da je za njegovo sprovođenje zadužen samo Savjet ministara, odnosno Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH koje je predložilo dopune, onda bi to bilo u redu, ali navedeni su i ostali, među kojima i entiteti, i precizirano je šta su njihove nadležnosti - rekla je Majkićeva.

Poslanik NDP-a Momčilo Novaković rekao je da entitetima niko ne brani da promijene sve zakone koji mogu da zaštite građane od štetnih ugovora sa bankama.

- Ne mislim da ćemo ovim riješiti problem koji je već nastao. Evidentno je da će se zakon odnositi na novo vrijeme i njime će biti skrenuta pažnja bankama. Nema problema da donesemo ovaj zakon, jer njime ne sprečavamo entitete u donošenju rješenja kojima će riješiti ono što je bilo i ono što se eventualno može dogoditi u nekim novim vremenima - smatra Novaković.

Šef Kluba poslanika SDS-a Aleksandra Pandurević smatra da je žalosno što niži nivoi vlasti, odnosno entiteti, do sada nisu uradili svoj dio posla kada su u pitanju krediti indeksirani u stranoj valuti. Poslanik SNSD-a Lazar Prodanović ocijenio je da se radi o političkoj priči.

- Mi ovim ništa ne rješavamo. Naprotiv, pravimo nove probleme, jer je ova oblast u nadležnosti entiteta - kazao je Prodanović.

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Šefik Džaferović iz SDA založio se za iznalaženje načina da u zakon bude ugrađena odredba koja bi se odnosila i na ljude koji su do sada uzeli kredit u stranoj valuti.

Sjednica je počela sa manjim zakašnjenjem da bi poslanici uvježbali korišćenje novog sistema za glasanje. Odmah na početku sjednice poslanik SNSD-a Nikola Špirić je izrazio nezadovoljstvo što je u novom sistemu naveden "bosanski jezik".

- To je antidejtonski. Čudim se da je u vrijeme dok se vodi polemika o ravnopravnosti jezika i pisma u BiH tamo pohranjeno antidejtonsko rješenje. Tamo gdje piše jezik, treba da stoji jezik bošnjačkog naroda, jezik srpskog i jezik hrvatskog naroda, a ne bosanski, srpski i hrvatski - precizirao je Špirić.

Poslanik BPS-a Zaim Backović napustio je sjednicu jer nije ispoštovan njegov zahtjev da poslanicima bude podijeljen primjerak fotografije gramatike "bosanskog jezika" tvrdeći da ju je prije 120 godina štampala Prva srpska štamparija u Banjaluci.

- Ako ne bude podijeljena tražiću prevodioca na sjednicama - kazao je Backović, koji je primjerke dijelio po hodnicima Parlamenta.

Vučić

Šef Kluba poslanika SNSD-a Staša Košarac izrazio je nezadovoljstvo zbog toga što ni nakon tri mjeseca nije poznato ko je naredio, organizovao i izveo napad na premijera Srbije Aleksandra Vučića 11. jula u Srebrenici.

- Za to je kriv politički autizam ministra bezbjednosti BiH Dragana Mektića - kazao je Košarac, koji je zatražio informaciju da li se uopšte vodi i u kojoj je fazi istraga.

Zamjenik ministra bezbjednosti Mijo Krešić rekao je da potpun odgovor može dati jedino Tužilaštvo BiH koje je nadležno za taj posao.

- Sa čim ćemo dočekati Vučića koji je najavio da će ponovo doći i u Srebrenicu i u Sarajevo - upitao je Košarac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana