Посланици у Парламенту БиХ затрпани са 74 извјештаја ревизора

Жељка Домазет
Посланици у Парламенту БиХ затрпани са 74 извјештаја ревизора

Сарајево - Посланике Представничког дома Парламента БиХ дочекаће на данашњој сједници 74 ревизорска извјештаја о раду институција и буџету за прошлу годину због чега су упозорили да је усљед обимног материјала немогуће обавити квалитетну расправу из које би проистекла и рјешења за проблеме на које су упозорили ревизори.

Поред извјештаја за 72 институције БиХ, на дневном реду су и ревизорски извјештаји о извршењу буџета и о спровођењу препорука ревизора. Десет институција БиХ, које су прошле године заједно потрошиле око 610 милиона КМ, добиле су од ревизора мишљење са резервом уз скретање пажње, што значи да је готово двије трећине новца из буџета институција БиХ потрошено на сумњив начин.

Посланик СНСД-а Душанка Мајкић, која годинама апелује да више пажње у Парламенту буде посвећено ревизорским извјештајима, наглашава да се преко налаза ревизора прелази олако и да због тога финансијска дисциплина из године у годину стагнира.

- Представнички дом сваке године шаље јасну поруку да расправа о ревизорским извјештајима и начину управљања јавним новцем није од интереса за представнике власти, јер да јесте, не би се толики извјештаји нашли на једној сједници. Вјероватно ће расправа бити ограничена на пет минута и то је чисто исмијавање и посланика и ревизора који су поштено одрадили мукотрпан посао. То јасно говори о томе како се власт односи према ревизији - истакла је Мајкићева.

Додала је да би попуштање финансијске дисциплине у свакој озбиљној земљи упалило аларм.

- У БиХ ће се то завршити расправом на једној сједници и тако ће остати док не стигну нови извјештаји ревизора. То је лоша порука коју шаљемо грађанима и којом власт јасно поручује да је не интересује оно што установи Канцеларија за ревизију институција БиХ - каже Мајкићева.

Посланик СДА Амир Фазлић каже да углавном исте институције из године у годину добијају примједбе ревизора.

- Извјесних помака има, али је спровођење јавних набавки из године у годину проблематично. Министарство иностраних послова још није предложило ни закон о спољним пословима, на шта упозоравају ревизори - казао је Фазлић.

Посланик СББ-а Мирсад Исаковић сматра да се олако прелази преко примједби ревизора.

- Имамо шест институција које константно добијају највише примједби. Драстични су налази ревизије за Министарство иностраних послова. БиХ као нико у свијету нема закон о спољним пословима - истакао је Исаковић.

Посланик ДФ-а Дамир Бећировић каже да је невјероватно да се на једној сједници нађе више од 70 ревизорских извјештаја и да је просто немогуће да било шта буде озбиљно урађено.

- Расправа сасвим сигурно неће дати никакве резултате. Проблеми настају због непостојања системских рјешења и санкција за оне који чине пропусте при трошењу јавног новца. Финансијска дисциплина је можда мало боља, али из године у годину највећи буџетски корисници имају највише пропуста. Много је уговора о дјелу, запошљавања иду без конкурса, систем јавних набавки је лош - констатује Бећировић и додаје да је од руководства Представничког дома неозбиљно да расправу о свим ревизорским извјештајима уврсти на једну сједницу.

Предсједавајући Представничког дома Парламента БиХ Младен Босић из СДС-а каже да о ревизорским извјештајима не би говорио и да ће став о томе изнијети на сједници.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана