Посланици у Народној скупштини: Ко слави 1. март - тај вријеђа српске жртве

Срна
Посланици у Народној скупштини: Ко слави 1. март - тај вријеђа српске жртве

Бањалука - За Републику Српску апсолутно је неприхватљиво обиљежавање 1. марта као "дана независности БиХ", јер је тог датума убијен српски сват у Сарајеву Никола Гардовић, што је био први терористички акт и увод у ратна дешавања у БиХ.

Потпредсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић упозорава за Срну да се Бошњаци према понашању и начину размишљања нису далеко одмакли од 1992. године и почетка ратних сукоба, те да инсистирају на нечему што је подијелило БиХ.


Стевандић подсјећа да је 1. марта 1992. године убијен Гардовић, након чега су почели крвави сукоби у БиХ.

"За разлику од 9. јануара 1992. године, када нико није страдао, 1. марта убијен је Гардовић, чиме су била угрожена основна права српског народа и почињен први терористички акт у БиХ. Инсистирање на обиљежавању 1. марта је знак да за сада у БиХ није могућ било какав компромис", истиче Стевандић.

Посланик СНСД-а у Народној скупштини Републике Српске Радован Вишковић оцјењује да је убиство Гардовића у Сарајеву 1. марта 1992. године било окидач за почетак рата у БиХ.

"Сви у БиХ платили смо огромну цијену након 1. марта 1992. године. Срби никада неће признати тај датум као 'дан независности БиХ', а посланички клуб СНСД-а поднио је апелацију Уставном суду БиХ, којом тражи да обиљежавање 1. марта буде оспорено", наглашава Вишковић за Срну.

Он напомиње да 1. март не смије бити обиљежаван у институцијама БиХ.

Посланик СДС-а у Народној скупштини Републике Српске Миладин Станић истиче да Боњшаци, обиљежавањем 1. марта, провоцирају српски народ у БиХ.

"Овај датум је увод у ратни сукоб у БиХ и због тога га Срби никада неће обиљежавати. Када славе тај датум, Бошњаци вријеђају све српске жртве", наводи Станић за Срну.

Шеф Клуба посланика ПДП-а у Скупштини Српске Мирослав Брчкало наглашава да се 1. март, као 'дан независности БиХ', никада неће обиљежавати у Републици Српској.

"Да живимо у уређеној држави тај датум нико и никада не би обиљежавао, а Бошњаци показују да су по начину размишљања још у прошлим временима. Србе 1. март асоцира на крвопролиће, терористички акт и ратне сукобе, а Бошњаке на 'независност БиХ'", каже Брчкало за Срну.

Шеф Клуба посланика НДП-а у Народној скупштини Републике Српске Крсто Јандрић подсјећа да на нивоу БиХ није усвојен закон о празницима и наглашава да Бошњаци злоупотребљавају институције БиХ за обиљежавање датума као што је 1. март.

"Република Српска не може прихватити обиљежавање 1. марта као 'дана независности'. Са Бошњацима се сигурно никада нећемо сагласити да овај датум буде заједнички празник", наводи Јандрић за Срну.

У БиХ је 1. марта 1992. године одржан референдум о независности БиХ на којем је 62,7 одсто, махом муслиманских и хрватских бирача, гласало за њену независност и излазак из тадашње СФРЈ.

У Федерацији БиХ тај дан обиљежава се као "дан независности", док Срби у БиХ овај датум доживљавају као дан када је донесена нелегитимна одлука муслиманског и хрватског народа против српских интереса.

На тај дан 1992. године испред Старе православне цркве на Башчаршији, у центру Сарајева, убијен је и српски сват Никола Гардовић, те спаљена српска застава, што је наговијестило грађански рат у бившој БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана