Посланици траже да нове комисије утврде истину

Ведрана Кулага
Посланици траже да нове комисије утврде истину

Бањалука - Народни посланици из странака са сједиштем у РС јуче су једногласно одбацили извјештај Комисије о догађајима и у око Сребренице од 10. до 19. јула 1995. године, а са посебне сједнице Народне скупштине поручено је да Српска жели истину за све жртве свих злочина у рату и да не смије остати нијема за оне почињене над Србима.

На засједању је усвојено укупно 11 закључака путем којих је од Владе РС затражено да спорни извјештај стави ван снаге, формира независне међународне комисије које ће, у року од годину, објективно и без манипулација утврдити страдања у сребреничкој регији од 1992. до 1995. године, те страдања Срба у Сарајеву од 1991. до 1995. године.

Посебна сједница почела је уводним обраћањем предсједника РС Милорада Додика који је затражио од посланика да се изјасне о спорном извјештају који је написан 2004. године и који је усвојила тадашња Влада Српске са премијером Драганом Микеревићем на челу.

- Кључна намјера је да се дође до истине. Не желимо да умањимо злочине над Бошњацима, али у извјештај морају бити укључена и страдања Срба. То је трајна обавеза свих институција Српске јер је на сцени стереотип о српским злочинима и страдањима других. Злочине према Србима комисија тадашње Владе није ставила у свој извјештај, који је писан по диктату Педија Ешдауна - рекао је Додик.

Опредјељење РС је, каже, да се кроз истраживање истине о догађајима у сребреничкој регији постигне објективно и истинито тумачење догађаја, јер само таква истина може бити у функцији помирења и престанка манипулација.

Предсједник Српске је нагласио да се не може остати нијем пред злочинима у Кравици, када су хорде Насера Орића звјерски убијале цијеле српске породице на велике православне празнике, као и бројним другим.

- РС треба да чува и гради мир и стабилност, угледајући се на рационалну политику Србије, али морамо поручити свима који имају било какве планове против Српске да је она спремна да се брани и не дозволи угрожавање безбједности и територије. Не смијемо дозволити никада више формирање комисија којима ће циљ бити сатанизација српског народа. Таква комисија је била Комисија о Сребреници, која се није бавила српским жртвама у Подрињу иако је јасно наведено у извјештају да се укупна представа о догађајима у и око Сребренице може добити након сагледавања свих страдања и догађаја - рекао је Додик.

Само, нагласио је, уз поштовање свих жртава и утврђивањем појединачне одговорности, могуће је помирење и сарадња, а ако тога не буде било, доћи ће до разлаза и престанка постојања БиХ.

Микеревић је рекао да Влада 2004. године није могла да не усвоји извјештај комисије, јер је то била њена обавеза.

- Сви знамо да је међународна заједница овдје вршила притисак по добро опробаном рецепту “штапа и шаргарепе”. Прије 14 година сазнања о догађају била су знатно мања него данас, а био је и период ужурбаних припрема за обиљежавање 10 година од дешавања у Сребреници - додао је Микеревић. 

Након уводних излагања услиједила је вишечасовна пауза на којој су шефови клубова усагласили закључке који су једногласно прихваћени.

Предсједник Клуба посланика СНСД-а Радован Вишковић поручио је да желе истину и само истину.

- Сви одговорни за злочине морају да одговарају без обзира на то из којег народа долазе - рекао је Вишковић.

Шеф Клуба посланика ДНС-а Споменка Стевановић је казала да је добро што је постигнут консензус.

- Показали смо политичку зрелост - рекла је Стевановићева.

Социјалисти су поручили да чињенице о страдању Срба у Подрињу морају бити дио извјештаја.

- Не смијемо заборавити наше жртве - истакао је шеф Клуба посланика СП-а Слободан Протић. 

Ненад Стевандић из Уједињене Српске је казао да све жртве морају бити једнако третиране, док је посланик СДС-а Вукота Говедарица нагласио да, и поред показаног јединства, постоје разлике у дискусијама.

Шеф посланичког клуба ПДП-а Мирослав Брчкало је казао да је неопходан свеобухватан извјештај, а посланик НДП-а Драган Чавић, који је у вријеме писања спорног извјештаја био предсједник РС, нагласио је да су чланови тадашње комисије успјели да спријече многе тенденције и квалификације лоше за Српску.

- Крајње је вријеме да се утврди права истина - рекао је Чавић.

Независни посланици су изразили жаљење што нису позвани када су усаглашавани закључци, док посланици Коалиције “Домовина” из СДА Сенад Братић и Михнет Окић нису присуствовали сједници. Званичници из ФБиХ негодовали су због одржавања ове посебне сједнице, оцјењујући да је у питању предизборни потез. Непосредан повод за сазивање сједнице је то што је удружење “Мајке Сребренице” представнику њемачког тужилаштва предало списак са именима око 22.000 особа, са захтјевом да буду процесуиране.

Усаглашени закључци (СНСД, ДНС, СП, СДС, ПДП, НДП, СДС-К, СНС)

Народна скупштина РС:

* изражава опредјељење да се кроз истраживање истине о догађајима у сребреничкој регији од 1992. до 1995. јача међусобно повјерење у БиХ и региону и елиминишу манипулације о овим догађајима, те да се резултати презентују како би се спријечило даље манипулисање судбинама истинских жртава и њихових породица
* сматра да је извјештај комисије сачињен под притиском високог представника за БиХ и међународне заједнице са унапријед задатим и одређеним резултатима које је морала постићи, чиме се констатује да комисија у своме раду није била независна
* одбацује извјештај комисије који није у складу са опредјељењем институција РС о објективном и истинитом тумачењу догађаја и јачању међусобног повјерења у БиХ

* констатује да је комисија била спријечена да се бави страдањем и српског народа у ширем подручју Сребренице и да је у препорукама навела да је укупна слика о догађајима у и око Сребренице могућа само након сагледавања њиховог укупног историјског контекста

* сматра да се извјештајем комисије манипулише истином и покушава мијењати карактер рата у БиХ, а све у функцији слабљења РС

* тражи од Владе РС да повуче наведени извјештај комисије и стави ван снаге исти

* сматра да су извјештаји са прилозима Радне групе Владе РС за спровођење закључака из коначног извјештаја комисије сачињени ван оквира Одлуке дома за људска права БиХ, под непримјереним и тенденциозним притиском неких међународних представника у БиХ, те да су као такви несврсисходни и непотребни, и тражи од Владе РС да их стави ван снаге

* сматра да је с циљем цјеловитог и истинитог сагледавања догађаја у Сребреници и сребреничкој регији од 1992. до 1995. године, а због јачања повјерења, помирења и суживота садашњих и будућих генерација, неопходно формирање независне међународне комисије која би на објективан и непристрастан начин утврдила страдања свих народа на подручју сребреничке регије у том периоду

* сматра да Влада РС треба да формира независну међународну комисију која би на објективан и непристрастан начин утврдила страдања Срба у Сарајеву јер Влада ФБиХ није испунила налог Дома за људска права БиХ и није формирала комисију која је требало да испита и сачини извјештај о страдању Срба у Сарајеву од 1991. до 1995.

* сматра да рок за рад обје новоформиране независне међународне комисије не треба да буде дужи од годину

* закључци ступају на снагу наредног дана након објављивања у “Службеном гласнику РС”

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана