Poslanici pismom UN počinili krivično djelo

V. Kulaga, Ž. Domazet
Poslanici pismom UN počinili krivično djelo

Sarajevo - Predstavnici RS u institucijama BiH obavijestiće generalnog sekretara UN Ban Ki Muna da je 25 poslanika u Parlamentu BiH, koji su mu uputili pismo u vezi sa britanskom rezolucijom o Srebrenici, iznijelo svoj lični stav i da su zloupotrijebili tu instituciju ističući da je to stav Parlamenta BiH.

Pismo u kojem je navedeno da Predstavnički dom Parlamenta BiH podržava britansku rezoluciju o Srebrenici i da je priznanje genocida u Srebrenici temelj pomirenja u BiH potpisali su poslanici bošnjačkih stranaka. U pismu je navedeno šest zaključaka od kojih svaki počinje sa "Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH..." iako ti zaključci u njemu nisu ni razmatrani, niti ih podržavaju svi poslanici. Istakli su da je pismo potpisala i zaključke podržala većina poslanika iz svih konstitutivnih naroda iako je među potpisnicima tek poneki Hrvat i Srbin iz dominantno bošnjačkih stranaka. Pismo nije potpisao nijedan poslanik stranaka iz RS, niti HDZ-a BiH. Pismo su potpisali poslanici SDP-a BiH, SDA, DF-a, SBB-a, HDZ-a 1990, BPS-a i A-SDA.

- To je strašna zloupotreba, jer su pismo mogli poslati samo u svoje lično ime. To što su se drznuli da pišu u ime Parlamenta BiH je krivično djelo i lažno predstavljanje. Ovo je prešlo svaku mjeru, nisu ti ljudi institucije BiH. To će imati veoma negativne posljedice - poručio je u petak predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić.

Dodao je da je dobio pismo zamjenika predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamenta BiH Mladena Bosića u kojem ga je upozorio u vezi sa pismom koje je upućeno UN.

- Ja ili ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak obavijestićemo Savjet bezbjednosti UN o zloupotrebi Predstavničkog doma Parlamenta BiH. U pismu koje sam zbog britanske rezolucije ranije uputio UN jasno i nedvosmisleno sam rekao da u BiH nema konsenzusa o tome i da pišem u lično ime - istakao je Ivanić i dodao da su bošnjački poslanici svojim pismom samo dali potvrdu onome što je on već rekao da gotovo pola BiH ne podržava rezoluciju o Srebrenici.

Na pitanje da li je BiH dobila poziv da prisustvuje zasjedanju Savjeta bezbjednosti UN kada bude raspravljano o britanskoj rezoluciji o Srebrenici, Ivanić je kazao da predstavnik BiH ne može ići, jer nema jedinstvenog stava o rezoluciji.

Bosić očekuje da u najkraćem roku Predsjedništvo BiH putem Ministarstva inostranih poslova obavijesti Savjet bezbjednosti UN o novonastaloj situaciji.

- Pokrenute su i procedure u Parlamentu BiH za utvrđivanje odgovornosti lica i službi koje su dovele do lažnog predstavljanja 25 poslanika kao Parlamenta BiH - kazao je Bosić.

Poslanik NDP-a u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Momčilo Novaković pozvao je Tužilaštvo BiH da utvrdi da li postoje elementi krivičnog djela u lažnom predstavljanju poslanika.

Jedan od inicijatora slanja skandaloznog pisma Denis Bećirović iz SDP-a uputio je pismo Ivaniću u kojem je naveo da je priznanje genocida u Srebrenici temelj pomirenja.

- Sudeći po Vašoj političkoj logici, Vi biste sebi i svojim istomišljenicima dali za pravo da samostalno iznosite stavove, ali biste to uskratili i zabranili predstavnicima građana u drugim organima BiH. Gospodine Ivaniću, neće moći - naveo je Bećirović.

Ivanić je kazao da Bećirovića ne poznaje i da nema namjeru da polemiše s njim.

- Nemam namjeru da razgovaram sa irelevantnim i nebitnim ljudima i ekstremistima - rekao je Ivanić.

Fetva

Savjetnik za medije reis Islamske zajednice u BiH Ismet Veladžić rekao je da će danas (subota) na sjednici Sabora Islamske zajednice biti predstavljena fetva i deklaracija o genocidu u Srebrenici. Naglasio je da je ideja o fetvi i deklaraciji o genocidu u Srebrenici već dugo vremena postojala unutar Islamske zajednice.

Vučić

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u petak da je stav Srbije o britanskoj rezoluciji nepromijenjen i nakon četvrte verzije u koju su ubačeni i dijelovi iz rezolucije o BiH koju je predložila Rusija. On je rekao da Srbija nije dobila poziv za sjednicu Savjeta bezbjednosti UN, a da je BiH pozvana. Na pitanje da li je srpska vlada tražila objašnjenje zašto poziv za srpsku delegaciju još nije stigao, Vučić je upitao od koga da traži objašnjenje.

- Danas sam dobio poruku da su spremni da čuju primedbe Srbije, dva-tri dana pre sednice Saveta bezbednosti, a nas do sada nisu ništa ni pitali. Nema smisla da nas neko ponižava na taj način da dobijemo pet nacrta, a da nam onda kažu da sada razgovaramo - rekao je Vučić i dodao da će i odluku o tome da li će 11. jula ići u Srebrenicu donijeti poslije sjednice Savjeta bezbjednosti UN.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana