Посланици писмом УН починили кривично дјело

В. Кулага, Ж. Домазет
Посланици писмом УН починили кривично дјело

Сарајево - Представници РС у институцијама БиХ обавијестиће генералног секретара УН Бан Ки Муна да је 25 посланика у Парламенту БиХ, који су му упутили писмо у вези са британском резолуцијом о Сребреници, изнијело свој лични став и да су злоупотријебили ту институцију истичући да је то став Парламента БиХ.

Писмо у којем је наведено да Представнички дом Парламента БиХ подржава британску резолуцију о Сребреници и да је признање геноцида у Сребреници темељ помирења у БиХ потписали су посланици бошњачких странака. У писму је наведено шест закључака од којих сваки почиње са "Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ..." иако ти закључци у њему нису ни разматрани, нити их подржавају сви посланици. Истакли су да је писмо потписала и закључке подржала већина посланика из свих конститутивних народа иако је међу потписницима тек понеки Хрват и Србин из доминантно бошњачких странака. Писмо није потписао ниједан посланик странака из РС, нити ХДЗ-а БиХ. Писмо су потписали посланици СДП-а БиХ, СДА, ДФ-а, СББ-а, ХДЗ-а 1990, БПС-а и А-СДА.

- То је страшна злоупотреба, јер су писмо могли послати само у своје лично име. То што су се дрзнули да пишу у име Парламента БиХ је кривично дјело и лажно представљање. Ово је прешло сваку мјеру, нису ти људи институције БиХ. То ће имати веома негативне посљедице - поручио је у петак предсједавајући Предсједништва БиХ Младен Иванић.

Додао је да је добио писмо замјеника предсједавајућег Представничког дома Парламента БиХ Младена Босића у којем га је упозорио у вези са писмом које је упућено УН.

- Ја или министар иностраних послова БиХ Игор Црнадак обавијестићемо Савјет безбједности УН о злоупотреби Представничког дома Парламента БиХ. У писму које сам због британске резолуције раније упутио УН јасно и недвосмислено сам рекао да у БиХ нема консензуса о томе и да пишем у лично име - истакао је Иванић и додао да су бошњачки посланици својим писмом само дали потврду ономе што је он већ рекао да готово пола БиХ не подржава резолуцију о Сребреници.

На питање да ли је БиХ добила позив да присуствује засједању Савјета безбједности УН када буде расправљано о британској резолуцији о Сребреници, Иванић је казао да представник БиХ не може ићи, јер нема јединственог става о резолуцији.

Босић очекује да у најкраћем року Предсједништво БиХ путем Министарства иностраних послова обавијести Савјет безбједности УН о новонасталој ситуацији.

- Покренуте су и процедуре у Парламенту БиХ за утврђивање одговорности лица и служби које су довеле до лажног представљања 25 посланика као Парламента БиХ - казао је Босић.

Посланик НДП-а у Представничком дому Парламента БиХ Момчило Новаковић позвао је Тужилаштво БиХ да утврди да ли постоје елементи кривичног дјела у лажном представљању посланика.

Један од иницијатора слања скандалозног писма Денис Бећировић из СДП-а упутио је писмо Иванићу у којем је навео да је признање геноцида у Сребреници темељ помирења.

- Судећи по Вашој политичкој логици, Ви бисте себи и својим истомишљеницима дали за право да самостално износите ставове, али бисте то ускратили и забранили представницима грађана у другим органима БиХ. Господине Иванићу, неће моћи - навео је Бећировић.

Иванић је казао да Бећировића не познаје и да нема намјеру да полемише с њим.

- Немам намјеру да разговарам са ирелевантним и небитним људима и екстремистима - рекао је Иванић.

Фетва

Савјетник за медије реис Исламске заједнице у БиХ Исмет Велаџић рекао је да ће данас (субота) на сједници Сабора Исламске заједнице бити представљена фетва и декларација о геноциду у Сребреници. Нагласио је да је идеја о фетви и декларацији о геноциду у Сребреници већ дуго времена постојала унутар Исламске заједнице.

Вучић

Премијер Србије Александар Вучић изјавио је у петак да је став Србије о британској резолуцији непромијењен и након четврте верзије у коју су убачени и дијелови из резолуције о БиХ коју је предложила Русија. Он је рекао да Србија није добила позив за сједницу Савјета безбједности УН, а да је БиХ позвана. На питање да ли је српска влада тражила објашњење зашто позив за српску делегацију још није стигао, Вучић је упитао од кога да тражи објашњење.

- Данас сам добио поруку да су спремни да чују примедбе Србије, два-три дана пре седнице Савета безбедности, а нас до сада нису ништа ни питали. Нема смисла да нас неко понижава на тај начин да добијемо пет нацрта, а да нам онда кажу да сада разговарамо - рекао је Вучић и додао да ће и одлуку о томе да ли ће 11. јула ићи у Сребреницу донијети послије сједнице Савјета безбједности УН.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана