Посланици о продаји Љубије 4. маја

Срна
Посланици о продаји Љубије 4. маја

Бањалука - Расправа о продаји Рудника жељезне руде "Љубија" компанији "Израел инвестмент група" неће се наћи на сутрашњој сједници Народне скупштине јер је за 4. мај заказано јавно саслушање о овој одлуци Владе, одлучено је вечерас на сједници скупштинског Одбора за привреду.

Посланик ПДП-а Мирослав Брчкало, који је и члан Одбора, потврдио је Срни да је Одбор прихватио захтјев ПДП-а за јавно саслушање.


"Прошао је приједлог да 4. маја буде одржано јавно саслушање. Након тога ће Одбор донијети своју одлуку да ли подржава да се овај приједлог нађе у пленуму сједнице Народне скупштине Републике Српске или не подржава, класичним изјашњавањем за и против", рекао је Брчкало.

Он је навео да је приједлог ПДП-а на вечерашњој сједници Одбора за привреду прошао са шест гласова за и четири против.

"Сједница је дуго трајала. Предложио сам јавно саслушање свих заинтересованих страна у овом случају, и жАрселор Миталаж, и жИзраел инвестмент групеж, и синдиката, и представника државног капитала, да нам буду дати одговори на питања која нисмо могли добити на сједници Одбора. Јавно саслушање обухвата много већи број заинтересованих субјеката у односу на оно што је тражио колега /Радован/ Вишковић. Он је тражио да се то ограничи само на чланове Одбора за привреду и да се позове представник фирме жИзраели инвестмент групеж и представник фирме жАрселор Миталж", навео је Брчкало.

Брчкало каже да нема никаквог разлога за страх од јавног саслушања, и изражава бојазан да буџет Републике Српске и радници не буду колатерална штета односа "Митала" и "Израел инвестмента".

"Ово је веома осјетљиво питање. Четврти мај је дан ждж, тада ћемо се сви опредијелити. Надам се да ћемо до тада имати свеобухватнију информацију и одговоре на питања која нисмо могли добити ни из материјала који је предложен, ни од представника ресорног министарства који је присуствовао Одбору", рекао је Брчкало.

Владе Републике Српске раније је донијела одлуку о продаји 64,99 одсто акција основног капитала акционарског друштва Рудници жељезне руде "Љубија", методом непосредног избора купца.

За куповину 64,99 одсто акција основног капитала "Љубије" компанија "Израел инвестмент група" понудила је 92 милиона КМ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана