Poslanici ne daju Dan Republike

Svjetlana Šurlan
Poslanici ne daju Dan Republike

Banjaluka - Narodna skupština Republike Srpske usvojila je u petak Deklaraciju povodom zahtjeva za ocjenu ustavnosti Zakona o praznicima RS pred Ustavnim sudom BiH, u kojoj se navodi da praznici RS ne ugrožavaju nacionalni i vjerski identitet i ravnopravnost nijednog od tri konstitutivna naroda.

Zahtjev za ocjenu ustavnosti Zakona podnio je bošnjački član Predsjedništva BiH i zamjenik predsjednika SDA Bakir Izetbegović tražeći ocjenu ustavnosti članova kojima se 9. januar definiše kao Dan RS.

Od 66 prisutnih poslanika za Deklaraciju su glasali svi osim tri poslanika Koalicije “Domovina”. Zaključci poslanika “Domovine”, u kojima pozivaju institucije da poštuju nezavisnost pravosuđa i osuđuju politički pritisak na pravosudne institucije, odbijeni su.

Predsjednik Kluba poslanika SNSD-a Radovan Višković je rekao da se Deklaracijom jedinstveno poručuje da Dan RS, 9. januar, ne vrijeđa nikoga.

- Manifestovano je jedinstvo stranaka iz Srpske i to pokazuje da je svima u Republici bitno da je očuvaju, ne možemo dozvoliti da se dovodi u pitanje rođendan RS - naglasio je Višković.

Poručio je da je RS postala 9. januara i da se nikako ne može dozvoliti da to bude ukinuto.

- Narodna skupština RS je u postupku pred Ustavnim sudom BiH jedna od strana, glavni pretres je zakazan za 27. maj i ovo je bilo pravo vrijeme da poslanici daju svoj stav - rekao je Višković. Dodao je da će iduće sedmice biti imenovani predstavnici tima koji će zastupati Narodnu skupštinu pred Ustavnim sudom.

Poslanik SDS-a Miladin Stanić poručio je da će se o svemu što je značajno za RS srpske stranke dogovoriti i da narod ne treba da se brine.

Predsjednik RS Milorad Dodik je rekao da u potpunosti podržava i pozdravlja odluku poslanika o usvajanju Deklaracije i pozvao ih da pokrenu inicijativu za ocjenu ustavnosti navodnih praznika BiH.

- Izetbegović nije pozvan ni da predlaže ni da određuje kada će biti Dan RS. Osim toga, nedopustiva je praksa prema kojoj Ustavni sud BiH, glasovima stranaca i Bošnjaka, u čemu Izetbegović ima svoje prste, preglasavaju sudije iz reda Srba i Hrvata. To onda nije sud, to je još jedno mjesto u BiH sa kojeg se donose političke, a ne pravne odluke i tome moramo, konačno, da se suprotstavimo - istakao je Dodik.

Glavni odbor SDA je na sjednici održanoj u petak najoštrije osudio Deklaraciju.

- Toga dana su ekskluzivno srpski poslanici odlučili da se odvoje od drugih, od Bošnjaka i Hrvata. Taj dan se danas proslavlja i kao krsna slava RS. Mislim da su iniciranjem te deklaracije krenuli u lošem smjeru, da vrše pritisak na sud, da unaprijed ne priznaju odluke suda - rekao je Izetbegović i dodao da smatra da je dan RS 25. novembar.

Poslanici su usvojili u petak i više nacrta i prijedloga zakona, te nekoliko izvještaja i informacija.

Ambasada SAD u BiH, zajedno sa ostalim predstavnicima međunarodne zajednice, izražava duboku zabrinutost povodom usvojene Deklaracije. U saopštenju se naglašava da je autoritet Ustavnog suda BiH uspostavljen aneksom četiri, članom šest Dejtonskog mirovnog sporazuma.

“Poštivanje vladavine zakona je neophodno u svim uspješnim društvima i od ključnog je značaja za budućnost BiH”, ističu iz Ambasade SAD i dodaju da očekuju da se sve prošle, kao i buduće, presude Ustavnog suda poštuju, bez obzira na prirodu odluke ili pitanja koje se razmatra.

“Domovina”

Poslanik Koalicije “Domovina” Senad Bratić rekao je da Deklaracija nema pravni značaj i da ne može uticati na odluku suda.

- Međutim, ipak je to pritisak na nezavisnost Ustavnog suda BiH. Ovo je više politički akt i delegati u Vijeću naroda RS će imati priliku da se izjasne o Deklaraciji - kazao je Bratić i postupak srpskih poslanika ocijenio ishitrenim.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana