Посланици не дају Дан Републике

Свјетлана Шурлан
Посланици не дају Дан Републике

Бањалука - Народна скупштина Републике Српске усвојила је у петак Декларацију поводом захтјева за оцјену уставности Закона о празницима РС пред Уставним судом БиХ, у којој се наводи да празници РС не угрожавају национални и вјерски идентитет и равноправност ниједног од три конститутивна народа.

Захтјев за оцјену уставности Закона поднио је бошњачки члан Предсједништва БиХ и замјеник предсједника СДА Бакир Изетбеговић тражећи оцјену уставности чланова којима се 9. јануар дефинише као Дан РС.

Од 66 присутних посланика за Декларацију су гласали сви осим три посланика Коалиције “Домовина”. Закључци посланика “Домовине”, у којима позивају институције да поштују независност правосуђа и осуђују политички притисак на правосудне институције, одбијени су.

Предсједник Клуба посланика СНСД-а Радован Вишковић је рекао да се Декларацијом јединствено поручује да Дан РС, 9. јануар, не вријеђа никога.

- Манифестовано је јединство странака из Српске и то показује да је свима у Републици битно да је очувају, не можемо дозволити да се доводи у питање рођендан РС - нагласио је Вишковић.

Поручио је да је РС постала 9. јануара и да се никако не може дозволити да то буде укинуто.

- Народна скупштина РС је у поступку пред Уставним судом БиХ једна од страна, главни претрес је заказан за 27. мај и ово је било право вријеме да посланици дају свој став - рекао је Вишковић. Додао је да ће идуће седмице бити именовани представници тима који ће заступати Народну скупштину пред Уставним судом.

Посланик СДС-а Миладин Станић поручио је да ће се о свему што је значајно за РС српске странке договорити и да народ не треба да се брине.

Предсједник РС Милорад Додик је рекао да у потпуности подржава и поздравља одлуку посланика о усвајању Декларације и позвао их да покрену иницијативу за оцјену уставности наводних празника БиХ.

- Изетбеговић није позван ни да предлаже ни да одређује када ће бити Дан РС. Осим тога, недопустива је пракса према којој Уставни суд БиХ, гласовима странаца и Бошњака, у чему Изетбеговић има своје прсте, прегласавају судије из реда Срба и Хрвата. То онда није суд, то је још једно мјесто у БиХ са којег се доносе политичке, а не правне одлуке и томе морамо, коначно, да се супротставимо - истакао је Додик.

Главни одбор СДА је на сједници одржаној у петак најоштрије осудио Декларацију.

- Тога дана су ексклузивно српски посланици одлучили да се одвоје од других, од Бошњака и Хрвата. Тај дан се данас прославља и као крсна слава РС. Мислим да су иницирањем те декларације кренули у лошем смјеру, да врше притисак на суд, да унапријед не признају одлуке суда - рекао је Изетбеговић и додао да сматра да је дан РС 25. новембар.

Посланици су усвојили у петак и више нацрта и приједлога закона, те неколико извјештаја и информација.

Амбасада САД у БиХ, заједно са осталим представницима међународне заједнице, изражава дубоку забринутост поводом усвојене Декларације. У саопштењу се наглашава да је ауторитет Уставног суда БиХ успостављен анексом четири, чланом шест Дејтонског мировног споразума.

“Поштивање владавине закона је неопходно у свим успјешним друштвима и од кључног је значаја за будућност БиХ”, истичу из Амбасаде САД и додају да очекују да се све прошле, као и будуће, пресуде Уставног суда поштују, без обзира на природу одлуке или питања које се разматра.

“Домовина”

Посланик Коалиције “Домовина” Сенад Братић рекао је да Декларација нема правни значај и да не може утицати на одлуку суда.

- Међутим, ипак је то притисак на независност Уставног суда БиХ. Ово је више политички акт и делегати у Вијећу народа РС ће имати прилику да се изјасне о Декларацији - казао је Братић и поступак српских посланика оцијенио исхитреним.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана