Poslanici jure prohujale vozove

Željka Domazet
Poslanici jure prohujale vozove

Sarajevo - Poslanici i delegati u Parlamentu BiH upozorili su da im važna dokumenta sve češće stižu na razmatranje sa ogromnim zakašnjenjem zbog čega i njihovi stavovi i zaključci gube svaki smisao.

Prije nekoliko dana u Domu naroda Parlamenta BiH na dnevnom redu se našao izvještaj o stanju bezbjednosti u 2016, a na narednoj sjednici Predstavničkog doma naći će se revizorski izvještaji 73 institucije BiH iz iste godine.

Poslanik SNSD-a Dušanka Majkić upozorava da je nedopustivo da se preko ovih izvještaja olako prelazi zbog toga što ne dolaze na vrijeme.

- Bespredmetno je o tome raspravljati nakon toliko vremena i ni Savjet ministara ni Parlament BiH se ne bave time na pravi način. Preko izvještaja se prolazi površno. Osim zakasnjelog razmatranja, o tome najbolje govori podatak da na jednoj sjednici imamo 73 izvještaja revizora i pri tome su poslanici ograničeni da o tome diskutuju pet minuta - naglašava Majkićeva i dodaje da zbog toga nema ni odgovornosti za propuste iako veliki novac nestaje pod sumnjivim okolnostima.

Poslanik Mirsad Isaković iz SBB-a kaže da zbog kašnjenja rasprave od onoga što kažu na sjednicama nema nikakve koristi.

- Jasno je propisano da revizorski izvještaji za prethodnu godinu moraju biti razmotreni najkasnije do šestog mjeseca naredne godine. Za nekoliko mjeseci trebalo bi da razmatramo revizorske izvještaje za 2017, a mi nismo razmatrali ni one za 2016. godinu. Revizori su iznijeli više od 1.500 primjedbi i mišljenja i sada to više niko ne može kontrolisati - naglasio je Isaković.

Ističe da bi svi revizorski izvještaji u kojima je dato mišljenje sa rezervom ili isticanjem predmeta morali biti proslijeđeni Tužilaštvu BiH.

- Već 13 godina niko zbog nesavjesnog rada i lošeg raspolaganja novcem nije sankcionisan. Institucije koje imaju upozorenja i primjedbe revizora treba obavezati da izrade program otklanjanja propusta i dati im rokove za to - kazao je Isaković.

Delegat Mario Karamatić iz HSS-a rekao je da su pojedini izvještaji postali sami sebi svrha.

- Ništa se ne mijenja usvojili mi te izvještaje ili ne. Nije na posljednjoj sjednici usvojen izvještaj o stanju bezbjednosti u BiH za 2016. i ništa se neće promijeniti. Ministar i dalje ostaje ministar, pomoćnici i dalje ostaju na pozicijama, a stanje bezbjednosti se ne mijenja. Tako je i sa revizorskim izvještajima - istakao je Karamatić i dodao da svi izvještaji za prethodnu treba da budu razmatrani najkasnije do polovine tekuće godine.

Protočni bojler

Dušanka Majkić je istakla da Kancelarija za reviziju institucija BiH čestito radi svoj dio posla.

- Ako Parlament služi samo da ti izvještaji budu usvojeni i da niko ne bude sankcionisan, odnosno služi kao protočni bojler, onda nije ni čudo što se tako arči novac poreskih obveznika - kazala je Majkićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana