Посланици чврсто против накнада за судије и тужиоце

Срна
Посланици чврсто против накнада за судије и тужиоце

Сарајево - И поред чињенице да судије и тужиоци на нивоу БиХ због неисплаћених накнада за топли оброк, превоз и одвојен живот већ годинама добијају спорове против БиХ, Представнички дом парламента БиХ на наредном засједању највјероватније неће усвојити измјене закона који им омогућава та права тако да је и даље за очекивати да буџет БиХ уз те накнаде плаћа и трошкове поступка.

"Не вјерујем да ће закон проћи и то је један, можемо рећи, бунт парламента БиХ према правосудном систему јер људи једноставно кажу да они не заслужују те накнаде и поред пресуде Уставног суда. У оваквом облику тај закон неће проћи", рекла је Душанка Мајкић, посланик Представничког дома парламента БиХ и члан Комисије за финансије и буџет, која је одбила тај приједлог закона.

Иначе, Приједлог закона о допунама Закона о платама и другим накнадама у судским и тужилачким институцијама на нивоу БиХ већ неколико пута долазио је пред посланике, али досад није добио подршку. Још раније, односно 2013. и 2014. године, Уставни суд БиХ по апелацији судија донио је одлуку да они и тужиоци, као и остали именовани и изабрани званичници у институцијама БиХ имају право на топли оброк, превоз и одвојен живот, али то још није уграђено у закон. У међувремену судије и тужиоци почели су масовно да туже БиХ и добијају спорове па су тако досад, према информацији Правобранилаштва БиХ, наплатили најмање 2,6 милиона КМ, а у току је још око 30 колективних предмета тешких око три милиона КМ.

"То питање се коначно мора завршити јер судије и тужиоци који покрену спор добијају те накнаде које се по судским пресудама свакако морају исплатити и то с трошковима поступка. Један од ранијих закључака био је да се питање и плата уреди једним јединственим актом, али ево већ четири године се о томе прича и ништа се не ради", рекао је Јасмин Емрић, посланик СДА у Представничком дому БиХ и такође члан Комисије за финансије и буџет, додајући да ће се на сједници 31. јануара вјероватно закон вратити Комисији да поново да своје мишљење.

Комисија за финансије и буџет половином новембра већ је одбила принципе овог закона, међутим Представнички дом половином децменбра није усвојио негативно мишљење Комисије, већ је задужио да изради ново мишљење. Након тога Комисија на сједници 21. децембра поново је са два гласа за и пет гласова против одбацила тај закон.

Према процјенама, за спровођење овог закона, односно за накнаде судијама и тужиоцима за превоз, топли оброк и одвојен живот неопходно је обезбиједити годишње мало више од милион КМ. Ове накнаде судијама и тужиоцима многи су назвали бесмисленим с обзиром на то да се судије и тужиоци на функције именују доживотно, тачније док не оду у пензију и том логиком, рецимо, појединим судијама и тужиоцима требала би се деценијама исплаћивати накнада за одвојен живот.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана