Посланици СНСД-а напустили засједање

Срна
Посланици СНСД-а напустили засједање

Сарајево - Клуб посланика СНСД у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ данас је у Сарајеву поновио свој захтјев да у дневни ред буде уврштен приједлог за разрјешење дужности предсједавајућег овог дома Шефика Џаферовића, а након што овај приједлог није усвојен, они су напустили засједање Представничког дома.

 

Предсједавајући Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому Сташа Кошарац затражио је у име Клуба уврштавање одлуке о разрјешењу Џаферовића, након што тај приједлог није подржан у Колегијуму и Проширеном колегијуму дома.

"Ми смо и на претходној сједници Представничког дома изнијели низ образложења и чињеница које указују да постоји очигледна политичка одговорност господина Џаферовића и да би о томе требало да се изјасни парламент", рекао је Кошарац.

У образложењу захтјева за Џаферовићево разрјешење Кошарац је подсјетио да постоје озбиљне оптужбе и обимна документација потпредсједника Федерације БиХ Мирсада Кебе  достављена претходних дана Тужилаштву БиХ из којих произилази озбиљна сумња да Џаферовић током рата није спријечио нити процесуирао ратне злочине над Србима у БиХ.

"Имајући у виду све о чему је претходних дана јавност информисана, а односи се на Џаферовића сматрамо да он више не може представљати Представнички дом, односно бити предсједавајући овог дома нити члан Колегијума Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ", истакао је Кошарац.

Он је додао да је Џаферовић на непримјерен начин коментарисао и покушао негирати 9. јануар, Дан и крсну славу Републике Српске, а тренутно предсједава домом у који су бирани и посланици из Републике Српске, што је уједно атак на међунационалне односе и уставну подјелу надлежности у БиХ.

Кошарац је апеловао да посланици покушају да раздвоје политичку од кривичне одговорности и да омогуће правосудним институцијама да раде  свој посао.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана