Poslanici SNSD-a i DNS-a ponovo napustili sjednicu Predstavničkog doma

Agencije
Poslanici SNSD-a i DNS-a ponovo napustili sjednicu Predstavničkog doma

Sarajevo - Poslanici SNSD-a i DNS-a ponovo su danas napustili sjednicu Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH jer ni ovaj put nije prihvaćen njihov zahtjev da na dnevni red bude uvrštena tačka o razrješenju predsjedavajućeg ovog doma Šefika Džaferovića /SDA/ zbog njegove ratne prošlosti.

Nije prihvaćena inicijativa poslanika Denisa Bećirović /SDP/ da se u dnevni red urvrsti tačka o zauzimanju stava Predstavničkog doma u vezi sa britanskom rezolucijom o Srebrenici, kao ni prijedlog poslanika SNSD-a Nikole Špirić koji je tražio uvrštavanje samo jedne tačke na dnevni red i to Izvještaja Savjeta ministara BiH o reformskoj agendi BiH.

O oba ova prijedloga usaglašavanje će biti obavljeno naknadno.

Predstavnički dom uvrstio je u dnevni red današnje 14. sjednice davanje saglasnosti za ratifikaciju Okvirnog sporazuma između BiH i Evropske komisije o aranžmanima za provođenje finansijske podrške Unije BiH u okviru IPA dva.

Predstavnički dom trebalo bi da u nastavku sjednice razmatra i niz izvještaja komisija Kolegijuma o postizanju saglasnosti za nekoliko zakona, pri čemu članovi Kolegijuma ni za jedan od zakona, u međuvremenu, nisu postigli saglasnost.

Riječ je o Izvještaju komisije Kolegijuma o nastojanju za postizanje saglasnosti o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sportu u BiH, predlagača poslanika Denisa Bećirović /SDP/, te o Izvještaju komisije Kolegijuma o nastojanju za postizanje saglasnosti o Izvještaju Zajedničke komisije oba doma Parlamentarne skupštine BiH o usaglašavanju teksta Zakona o carinskoj politici u BiH.

Biće razmotren i Izvještaj komisije Kolegijuma o nastojanju za postizanje saglasnosti o prijedlogu zaključka poslanika iz Kluba SBB-a BiH, povodom rasprave o Izvještaju o radu regulatorne komisije za električnu energiju BiH u 2014. godini.

Prema tom zaključku, zadužuje se Savjet ministara BiH da u roku od 30 dana da precizne odgovore po svim primjedbama direktora Sekretarijata Energetske zajednice Janeza Kopača, koje su izrečene na prezentaciji o temi "Stanje integracija BiH sa EU u oblasti energetike", održane u parlamentu BiH, a koje se odnose na nedostatak zakona o gasu, nedostatak energetske strategije i drugih preuzetih obaveza prema stavovima Energetske zajednice".

Iz parlamenta BiH saopšteno je da će se na dnevnom redu 14. sjednice Predstavničkog doma naći i Izvještaj komisije Kolegijuma o nastojanju za postizanje saglasnosti o prijedlogu preporuke poslanika Jasmina Emrića /A-SDA/, povodom rasprave o Izvještaju o radu Regulatorne komisije za električnu energiju BiH u 2014. godini.

Poslanici će razmatrati i Izvještaj komisije Kolegijuma o nastojanju za postizanje saglasnosti o Izvještaju o radu Regulatorne komisije za električnu energiju BiH u 2014. godini, Izvještaj komisije Kolegijuma o nastojanju za postizanje saglasnosti o prijedlogu zaključka poslanika Nikole Lovrinovića /HDZ/ povodom rasprave o Izvještaju o zaštiti ličnih podataka u BiH za 2014. godinu.

Predviđena je i rasprava o Izvještaju komisije Kolegijuma o nastojanju za postizanje saglasnosti o Godišnjem izvještaju o rezultatima aktivnosti Institucije ombudsmena za ljudska prava BiH i Godišnjem izvještaju o pojavama diskriminacije u BiH za 2014. godinu.

Biće riječi i o Izvještaju komisije Kolegijuma o nastojanju za postizanje saglasnosti o Prijedlogu rezolucije o "genocidu u Srebrenici", čiji su predlagači poslanici Denis Bećirović, Mirsad Mešić /SDP/ i Zaim Backović /BPS – Sefer Halilović/.

Na dnevnom redu naći će se i Izvještaj komisije Kolegijuma o nastojanju za postizanje saglasnosti o Inicijativi poslanika Denisa Bećirovića podnesene na 11. sjednici Predstavničkog doma, koja je održana 13. maja.

Bećirović je podnio inicijativu kojom se zadužuje Savjet ministara BiH da u ovoj godini pripremi i u parlamentarnu proceduru dostavi Prijedlog zakona o dijaspori BiH.

Predstavnički dom trebalo bi da razmatra i Izvještaj o stanju radijacione i nuklearne bezbjednosti za 2014. godinu, kao i Informaciju Regulatorne agencije za radijacionu i nuklearnu bezbjednost BiH o bezbjednosti zbrinjavanja istrošenog goriva i bezbjednosti zbrinjavanja radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori.

U planu je i davanje saglasnosti za ratifikaciju Amandmana broj dva na Ugovor o finansiranju sklopljenom između Evropske investicione banke, BiH i Federacije BiH 15. jula 2008. godine u Sarajevu i 18. avgusta 2008. godine u Luksemburgu i naknadni amandman na Ugovor o finansiranju za projekat – Vodovod i kanalizacija u FBiH, te davanje saglasnosti za ratifikaciju Ugovora o garanciji koji se odnosi na Ugovor o zajmu za Projekat centralno grijanje Prijedor između BiH i Evropske banke za obnovu i razvoj.

Bećirović: Zadovovljan podrškom u Parlamentu

Poslanik Socijaldemokratske partije BiH u Predstavničkom domu državnog parlamenta Denis Bećirović je kazao novinarima da je predložio da se u dnevni red uvrsti nova tačka gdje bi Predstavničiki dom usvojio konkretne zaključke povodom inicijative Ujedinjenog kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske a vezano  za usvajanje rezolucije o genocidu u Srebrenici.

„Ova inicijativa i ovaj prijedlog je dobio danas, i to mi je posebno drago da naglasim, veliku podršku u Predstavničkom domu, da je duplo više poslanika glasalo za te zaključke i za tu tačku dnevnog reda nego što je bilo protiv toga",  kazao je Bećirović.

Dakle, dodao je on, postoji opća većina i "danas je otišla snažna poruka iz Parlamenta BiH da većina psoalnika i to ubjedljiva većina poslanika u Predstavničkom domu, podržava i iskazuje poštovanje prema ovoj britanskoj inicijativi".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana