Poslanici Predstavničkog doma Parlamenta FBiH predstavili viđenja promjene ustava

Agencije
Poslanici Predstavničkog doma Parlamenta FBiH predstavili viđenja promjene ustava

Sarajevo - Poslanici Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH /FBiH/ iznijeli su danas stavove stranačkih klubova tokom prve parlamentarne rasprave o inicijativama, amandmanima i prijedlozima za izmjene Ustava FBiH.

Predsjednik Kluba HDZ-a BiH u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH Marinko Čavara istakao je tokom rasprave da je neophodno promijeniti Ustav FBiH kako bi bila povećana efikasnost i kako bi reorganizacijom sadašnjeg sistema bila smanjena administracija.

"HDZ BiH smatra da treba ukinuti i Federaciju i kantone, a prostor Federacije reorganizovati u četiri administrativno-teritorijalne jedinice, uključujući zakonodavnu, sudsku i izvršnu vlast, koje će spriječiti bezbrojna zapošljavanja u administraciji", rekao je Čavara.

On smatra da bi se kroz četiri administrativno-teritorijalne jedinice riješila pitanja i odnosi svih konstitutivnih naroda i omogućila prava svih građana.

Predsjednik Kluba HDZ-a 1990 Slavica Josipović ocijenila je da je za sve građane BiH najbolje da se ukine FBiH i da se Federacija teritorijalno usmjeri na drugačiji način.

"To bi bila prva faza kao dobar ustavni i pravni temelj da idemo u drugu fazu donošenja novog Ustava BiH", istakla je Josipovićeva.

Predsjednik Kluba Narodne stranke "Radom za boljitak" Vlado Ivanković ocijenio je da u procesu izmjene Ustava FBiH treba ukinuti kantone, ističući da bi trebao postojati i jednodomni sabor na nivou Federacije, u kojem bi se formirali klubovi naroda.

Poslanik Kluba SBB-a BiH Fehim Škaljić predlagao je da današnja sjednica bude prekinuta jer nisu prisutni predstavnici Vlade FBiH, ali i izvršne i sudske vlasti, te kantona.

Škaljić smatrada će jedina realna mogućnost da dođe do izmjene Ustava FBiH biti stvorena nakon izbora.

Predsjednik Kluba SDP-a BiH u Predstavničkom domu federalnog Parlamenta Jasenko Selimović podsjetio je da je za izmjene Ustava FBiH potrebna dvotrećinska većina i da procedura mora proći i u Domu naroda federalnog Parlamenta.

Selimović je, između ostalog, rekao da je SDP zastupa stav da bi, s obzirom na brojnost promjena koje bi trebalo izvršiti u Ustavu FBiH, trebalo ići na donošenje novog ustava FBiH, a ne na parcijalne amandmanske intervencije na
federalni Ustav.

Predsjednik Kluba SDA Ismet Osmanović je tokom disusije istakao da je potreban politički dogovor faktora u FBiH da bi se utvrdio pravac ustavnih pitanja, napominjući da njegova stranka zastupa stav da Federacija bude racionalnije organizovana.

On je napomenuo da je SDA opredijeljena za donošenje novog Ustava FBiH koji će odobriti građani na referendumu nakon što bude sačinjen na bazi široke javne rasprave.

"Takođe smo i za ukidanje kantona i ako to u ovoj fazi nije moguće onda za prenos nadležnosti sa kantona na Federaciju u onim oblastima koje su od posebne važnosti za svakog građanina bez obzira na to gdje on živi. Tu prije svega mislimo na srednje i visoko obrazovanje, zdravstvo i policiju", naveo je Osmanović.

Početak današnje sjednici Predstavničkog doma obilježio je protest, kojeg je pred zgradom federalnog Parlamenta organizovalo Udruženje nezaposlenih u BiH, a sa kojeg je upućen zahtjev za poboljšanje ekonomije u ovom entitetu i ukidanje kantona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana