Poslanici 10. maja o Davidovoj smrti

Svjetlana Šurlan
Poslanici 10. maja o Davidovoj smrti

Banjaluka - Posebna sjednica Narodne skupštine RS posvećena stanju bezbjednosti i slučaju smrti Banjalučanina Davida Dragičevića (21) biće održana 10. maja.

Kolegijum parlamenta jednoglasno je u petak prihvatio da se na sjednici obrati Davidov otac Davor Dragičević. Davidov nestanak prijavljen je 18. marta, a njegovo tijelo pronađeno je šest dana kasnije na ušću Crkvene u Vrbas. Policija je nakon toga objelodanila da je istragom utvrđeno da je smrt mladića nastala utapanjem, ali u to ne vjeruje porodica i dio javnosti koji smatraju da je David ubijen. Zbog toga već mjesec traju okupljanja u Banjaluci sa zahtjevom da bude otkrivena istina.

Predsjednik Narodne skupštine RS Nedeljko Čubrilović kazao je da će materijal za sjednicu obrazložiti neko od poslanika koji su inicirali njeno održavanje i da očekuje i stav ministra unutrašnjih poslova Dragana Lukača o bezbjednosti.

- Treba vjerovati institucijama i tražiti od njih da obavljaju posao što profesionalnije i dosljednije. Imamo splet okolnosti u kojima su se neki događaji desili u kratkom vremenu, pa to daje drugu sliku, ali kada se gleda malo dublje, stanje bezbjednosti nije ništa drugačije nego u okruženju - kaže Čubrilović.

Zamjenik šefa Kluba poslanika SDS-a Nedeljko Glamočak rekao je da mu je žao što još prošle godine Narodna skupština nije raspravljala o bezbjednosti, iako je to bilo u programu rada.

- Pogoršanje bezbjednosne situacije u RS, posebno u Banjaluci, stvorilo je ambijent da mora biti održana sjednica - rekao je Glamočak.

Poslanik PDP-a Branislav Borenović rekao je da je važno da se svi izdignu iznad politike i da očekuje da istina i pravda vrlo brzo bude dostupne.

- Samo na taj način institucije će vratiti povjerenje građana - kazao je Borenović.

Predsjednik RS Milorad Dodik podržao je održavanje sjednice i najavio da će joj prisustvovati.

- Neke stvari treba da budu raščišćene. Od tužilaštva i policije tražim da ulože dodatne napore i da, ako je potrebno, iznova preispitaju sav slučaj i da izađu sa jasnim podacima. Protiv pojedinaca za koje se eventualno utvrdi da u procesima nisu uradili sve biće preduzete mjere odgovornosti i u to ne treba niko da sumnja - rekao je Dodik.

Direktor policije RS Darko Ćulum rekao je da policija ništa ne prikriva u slučaju "Dragičević" i da istražni tim sa tužiocem sprovodi intenzivnu istragu.

- Svaki dan se preduzimaju radnje i mjere u tom predmetu i uvjeren sam da će sve biti rasvijetljeno - rekao je Ćulum.

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić uputio je u petak pismo Davoru Dragičeviću u kojem izražava uvjerenje da će biti utvrđena puna istina.

- Sa razumijevanjem za tragediju koja Vas je zadesila i uvažavanjem napora koje kao roditelj činite, izražavam uvjerenje da će se utvrditi puna istina. To je očekivanje svih građana Banjaluke - navedeno je u pismu.

Iz Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka u petak su potvrdili da je povučena optužnica podignuta 28. februara protiv Davida Dragičevića zbog sumnje da je ranije nanio lakše povrede G. J. Prethodno je predsjednik NDP-a Dragan Čavić rekao da je to tužilaštvo podiglo optužnicu šest dana poslije pronalaska Davidovog tijela.

"Pab lajf"

Gradska uprava Banjaluka odbacila je tvrdnje "Paba lajf" da ih gradske vlasti progone zbog učešća u akciji "Pravda za Davida", ističući da su gradski inspektori od pokretanja ove akcije samo jednom kontrolisali rad tog lokala. Ođeljenje za inspekcijske poslove saopštilo je da je to učinjeno 20. aprila i da nisu utvrđene nepravilnosti.

Poreska uprava RS saopštila je da njeni inspektori ne vrše bilo kakvu vrstu pritiska na poreske obveznike, pa ni na "Pab lajf". Ističu da su njihove inspektore 25. aprila čim su stigli u "Pab lajf" vlasnik i gosti spriječili da obave kontrolu u okviru široke akcije kontrole izdavanja fiskalnih računa.

U "Pabu lajf" tvrde da su svakodnevno izloženi teroru inspektora zbog podrške akciji "Pravda za Davida".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana