Посебна сједница НСРС о Додиковом захтјеву у вези са Сребреницом 14. августа

nezavisne.com
Посебна сједница НСРС о Додиковом захтјеву у вези са Сребреницом 14. августа

Бањалука - Посебна сједница Народне скупштине РС на којој ће, на захтјев предсједника Милорада Додика, бити разматран Извјештај Комисије о догађајима у Сребреници 1995. године, биће одржана 14.августа са почетком у 10 часова.

Додик тражи да парламент сагледа реално тај извјештај, наводећи да се њиме манипулисало на штету Срба. 

У том извјештају, припремљеном 2004. године, Комисија за Сребреницу је сачинила спискове особа које су убијене у Сребреници јула 1995. године.

“Непосредан повод за разматрање Извјештаја Комисије Владе РС од 15. децембра 2003. године, је то што су “Мајке Сребренице” предале њемачким властима списак с именима више од 22.000 Срба који су, према њима, учествовали у злочину у Сребреници”, навео је Додик у захтјеву.

Каже да је најављено уступање списка и другим државама.

Додик ће поднијети и уводно излагање на посебној сједници Народне скупштине РС о извјештају Комисије за Сребреницу. 

Закључено је да се на сједницу позову актери тадашњих збивања, као и предсједник Владе РС у том периоду (Драган Микеревић) и остали судионици. Позвани су и аутори Извјештаја.

Недељко Чубриловић, предсједник Скупштине РС рекао да је повод за ову сједницу списак који су Мајке Сребренице упутиле њемачком правосудју. Чубриловић је објаснио да Скупштина нема надлежности да извјештај поништи, а коју форму ће прихватити Скупштина зависиће од расправе.

Чубриловић је рекао да је опозиција тражила да се не одређује датум сједнице, већ да се да времена садашњој Влади РС да се изјасни о Извјештају.

Адмир Чавка је рекао да је Домовина против сједнице и да се ради о популизму јер како каже у Сребреници сада живи јако мало и Срба и Бошњака.

Додао је да је кроз правосудне процесе дат став и карактер свега што се у Сребреници дешавало.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана