Portal The Hill: Krucijalno da SAD zadrže posvećenost BiH

Agencija
Portal The Hill: Krucijalno da SAD zadrže posvećenost BiH

Vašington - Uticaj Zapada u Bosni i Hercegovini i regionu sve više slabi, dok Kina i Rusija pokušavaju da prošire svoj uticaj u jugoistočnoj Evropi, piše portal " The Hill ".

U tekstu predsjednika Savjetodavnog vijeća za BiH u Vašingtonu Ajle Delkić, navodi se da su Sjedinjene Američke Države dozvolile Kini i Rusiji da ojačaju svoj uticaj u regionu jugoistočne Evrope kada su "vodeću poziciju predale Evropskoj Uniji".

"Kina i Rusija, u novoj demokratiji poput Bosne i Hercegovine, bez mnogo protivljenja zapadnih saveznika, mogu da šire svoj uticaj u ekonomiji i bezbjednosti", navodi se u tekstu.

Autorka tvrdi da Kina kroz mnoštvo investicija u regionu "pokušava da dobije mjesto za stolom u EU". Kao primjer navodi se razvojni projekat "Put i pojas".

"Dok jača svoj uticaj na države koje žele da pristupe Evropskoj uniji, poput BiH, Srbije i Makedonije, Kina pokušava da dobije mjesto za 'evropskim stolom'", navodi Delkićeva u tekstu za "The Hill".

Autorka navodi i da Rusija u regionu ima sve veći uticaj, ali za razliku od Kine, njen uticaj se ispoljava u vojnom aspektu.

"Dok Kina stvara ekonomski, Rusija jača vojni uticaj", piše Delkićeva dodajući da miješanje Rusije u izbore drugih zemalja nije ograničeno samo na Ameriku i Ukrajinu.

Napominje da su Kina i Rusija u Odbrambenoj strategiji SAD najveći izazovi za bezbjednost i interese Amerike. U tekstu se dodaje da se region Zapadnog Balkana ne smije ignorisati.

"26 godina nakon što su SAD zaustavile rat u BiH, ne bi smjele da dozvole da ova mala, ali ipak strateški važna zemlja, posrne", piše ona.

Autorka zaključuje da brz i snažan strateški odgovor SAD na širenje uticaja Kine i Rusije u Bosni i Hercegovini mora da bude imperativ.

"Kao što je rekao senator Džon Mekejn: 'Ukoliko ignorišemo ovaj region, radimo to na svoju odgovornost'", citirala je Delkićeva na kraju teksta objavljenog pod naslovom "SAD moraju da zadrže posvećenost Bosni".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana