Портал The Hill: Круцијално да САД задрже посвећеност БиХ

Агенција
Портал The Hill: Круцијално да САД задрже посвећеност БиХ

Вашингтон - Утицај Запада у Босни и Херцеговини и региону све више слаби, док Кина и Русија покушавају да прошире свој утицај у југоисточној Европи, пише портал " The Hill ".

У тексту предсједника Савјетодавног вијећа за БиХ у Вашингтону Ајле Делкић, наводи се да су Сједињене Америчке Државе дозволиле Кини и Русији да ојачају свој утицај у региону југоисточне Европе када су "водећу позицију предале Европској Унији".

"Кина и Русија, у новој демократији попут Босне и Херцеговине, без много противљења западних савезника, могу да шире свој утицај у економији и безбједности", наводи се у тексту.

Ауторка тврди да Кина кроз мноштво инвестиција у региону "покушава да добије мјесто за столом у ЕУ". Као примјер наводи се развојни пројекат "Пут и појас".

"Док јача свој утицај на државе које желе да приступе Европској унији, попут БиХ, Србије и Македоније, Кина покушава да добије мјесто за 'европским столом'", наводи Делкићева у тексту за "Тhe Hill".

Ауторка наводи и да Русија у региону има све већи утицај, али за разлику од Кине, њен утицај се испољава у војном аспекту.

"Док Кина ствара економски, Русија јача војни утицај", пише Делкићева додајући да мијешање Русије у изборе других земаља није ограничено само на Америку и Украјину.

Напомиње да су Кина и Русија у Одбрамбеној стратегији САД највећи изазови за безбједност и интересе Америке. У тексту се додаје да се регион Западног Балкана не смије игнорисати.

"26 година након што су САД зауставиле рат у БиХ, не би смјеле да дозволе да ова мала, али ипак стратешки важна земља, посрне", пише она.

Ауторка закључује да брз и снажан стратешки одговор САД на ширење утицаја Кине и Русије у Босни и Херцеговини мора да буде императив.

"Као што је рекао сенатор Џон Мекејн: 'Уколико игноришемо овај регион, радимо то на своју одговорност'", цитирала је Делкићева на крају текста објављеног под насловом "САД морају да задрже посвећеност Босни".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана