Породице траже биолошке узорке

Г. М.
Породице траже биолошке узорке

Бањалука, Сарајево - Чланови породица несталих из РС тврде да Међународна комисија за нестале особе (ИЦМП) не жели да им врати биолошке узорке које су дали да би помогли у идентификацији несталих сродника, док у ИЦМП-у кажу да узорке могу да узму у било којем тренутку.

- Кад сам примијетио да раде махинације биолошким узорцима и након сазнања да нам идентитет може бити украден и злоупотријебљен, у писаној форми сам од ИЦМП-а затражио да врате све узорке чланова моје породице. Речено ми је да сваки члан мора лично поднијети захтјев за враћање крвног узорка, а мени су у међувремену преминула два члана породице који су дали узорке. О томе сам обавијестио ИЦМП, али ми нису вратили ниједан узорак, уз образложење да су добили нову технологију - каже члан једне породице, наводећи да су се и други срели са истим проблемом.

Портпарол ИЦМП-а Саша Кулукчија каже да чланови породица и даље имају контролу над својим узорцима и да их могу преузети у било којем тренутку. Кулукчија каже и да су завршили ДНК тестирање на свим узорцима које су добили.

Страх за судбину ДНК узорака појавио се након што је објелодањено да ИЦМП оснива нову лабораторију у Хагу и да планира да у њу премјести и узорке, што је наишло на незадовољство институција и удружења у БиХ.

- Главни разлог за оснивање нове лабораторије у Хагу је коришћење нових ДНК технологија. Сви преостали материјали биће враћени земљама у којима су примљени, уколико није затражен други аранжман - рекао је Кулукчија.

Савјет министара БиХ је позвао ИЦМП да обустави измјештање ДНК лабораторије, али су то одбили.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана