Porodice srpskih žrtava na suđenju Oriću

Srna
Porodice srpskih žrtava na suđenju Oriću

Sarajevo - Porodice srpskih žrtava sa područja Bratunca i Srebrenice su danas, drugi put u protekla četiri mjeseca, prisustvovale suđenju komandantu takozvane Armije BiH u Srebrenici Naseru Oriću i pripadniku te vojske Sabahudinu Muhiću za zločine nad srpskim zarobljenicima na području Srebrenice 1992. godine.

Nakon ročišta, predsjednik Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila opštine Bratunac Radojka Filipović rekla je novinarima da od 26. januara, kada je počeo ovaj sudski proces, nisu dolazili jer su dobili upozorenje Suda i Tužilaštva BiH da ometaju sudski proces i na njih vrše pritisak.


"Za više od četiri mjeseca mi nismo dali nijednu izjavu u vezi sa ovim predmetom, a bili smo svjedoci kako bošnjačka udruženja konstantno vrše pritisak na Sud i Tužilaštvo, te zastrašuju svjedoke. To su i danas radili u sudnici, izrugivali su se svjedočenju svjedoka, smijali se, upućivali pogrdne riječi i napuštali sudnicu kada im se pojedine izjave nisu sviđale", rekla je Filipovićeva.

Sa pozicije žrtve, Filipovićeva pita zašto Sud i Tužilaštvo svo vrijeme ćute na ovakvo ponašanje.

Filipovićeva kaže da se i dalje traži da se optuženi Orić i Muhić brane sa slobode, a da pojedini svjedoci odustaju od procesa, što dovodi do sumnje da se na njih vrši pritisak.

Ona smatra da se niko, bez obzira o kome je riječ, ne može braniti sa slobode jer je riječ o stravičnim zločinima.

Filipovićeva je podsjetila na strašni zločin koji se dogodio na najveći srpski praznik - Božić 1993. godine kada je 28. divizija iz Srebrenice pod komandom Nasera Orića u Kravici kod Bratunca za jedan dan ubila 49 ljudi.

"Sudbina ovog predmeta će odrediti sudbinu svih ostalih predmeta koji se nalaze u Tužilaštvu BiH, a konkretno za opštinu Bratunac ima ih pet, od kojih je tužilačka odluka za tri predmeta trebala biti donesena do kraja prošle godine vezano za Strategiju za procesuiranje ratnih zločina kada su žrtve Srbi. Svi rokovi su probijeni i predmeti i dalje stoje u ladicama", napomenula je Filipovićeva.

Ona je naglasila da tužioci Dževad Muratbegović i Dika Omerović, koji su zaduženi za ove predmete, ne rade ništa na terenu, a sve, kako je rekla, s ciljem da se nijedan predmet za ratne zločine gdje su žrtve Srbi ne procesuira kako bi istina o njihovom stradanju ostala "pod tepihom", a percepcija rata na prostorima Podrinja "zabetonirana".

"To znači da nećemo imati nijednu pravosnažnu presudu za zločine nad Srbima, odnosno da Srbi na tom prostoru nisu ni stradali. Mi smo zaista danas došli zbog istine, koja nam je na prvom mjestu, a ovo je jedino mjesto gdje tu istinu trebamo i dokazati ako mislimo živjeti jedni pored drugih, kada ne možemo jedni sa drugima", istakla je Filipovićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana