Породице несталих из РС тужиле БиХ суду у Стразбуру

Горан Маунага
Породице несталих из РС тужиле БиХ суду у Стразбуру

Бањалука - Породице несталих бораца и цивила Републике Српске, њих 88, поднијеле су Европском суду за људска права у Стразбуру тужбу против БиХ јер ни до данас надлежни нису успјели да пронађу њихове најмилије, сазнаје "Глас Српске".

Тужба је, послије више најава, поднесена 11. августа у покушају да међународни суд принуди власти БиХ да коначно открију судбину несталих српских бораца и цивила.

Породице су исцрпиле све правне лијекове пред надлежним тијелима у БиХ у настојању да пронађу своје чланове и утврде ко је одговоран за њихов нестанак. Ријеч је о првој у низу тужби које ће по том основу бити поднесене суду у Стразбуру. У припреми је низ додатних тужби како би коначно била утврђена истина о страдању несталих бораца и цивила.

Све активности у вези са подношењем тужби води Републичка организација породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила РС, а на иницијативу предсједника Народне скупштине РС Игора Радојичића.

- Радојичић је дуже од годину укључен у те активности. Његова подршка била је од пресудне важности да коначно кренемо у тај процес како би суд у Стразбуру принудио власти БиХ да ураде оно што одбијају већ годинама - да утврде гдје су наши најмилији и ко је одговоран за њихов нестанак - каже један од подносилаца тужбе.

Према једној од тужби, у коју је "Глас" имао увид, ради се о обрасцу понашања који су власти БиХ примјењивале у таквим случајевима. У том случају Уставни суд БиХ је још 2005. наложио властима БиХ да утврде судбину тог лица, али оне нису урадиле ништа. Зато је суд донио рјешење о неизвршењу своје одлуке које је прослиједио на поступање Тужилаштву БиХ. Судбина тог лица ни до данас није позната.

Заступник породица које су поднијеле тужбу, адвокат Славица Граорац каже да су с подношењем тужбе чекали, можда и предуго, у нади да ће државне институције нешто учинити.

- Узалуд се јавно говорило о томе колико дуго те породице чекају само да сазнају гдје су посмртни остаци њихових чланова. Једини преостали излаз било је подношење тужбе. Надам се да ће суд у Стразбуру, због обимности, великог броја предмета и нарочите хитности коју смо образложили, узети те представке у рад преко реда и да ће донијети једну одлуку у свим представкама - каже Граорчева.

Додала је да потпуно саосјећа са породицама јер се ради о тешком болу и нечему што не може да се објасни, у шта су се она и њена породица увјерили трагајући десет година за посмртним остацима њеног оца.

- На крају смо успјели да путем ДНК анализе пронађемо посмртне остатке мог оца и да обавимо сахрану. Сатисфакцију и мир даје вам то кад знате гдје се налазе посљедњи остаци ваших најближих. И десет година је предуго, а могу да разумијем породице које трагају за својим несталим и по двадесет година. Држава је о томе морала да води рачуна - рекла је Славица Граорац.

Српска трага за 1.678 несталих.

Палић

Република Српска годинама је била оцрњивана и под притиском због непроналажења посмртних остатака команданта Армије РБиХ из Жепе Авде Палића. На крају је утврђено да је он пронађен годинама раније и да се његови посмртни остаци налазе у Високом. За његов нестанак осумњичено је неколико лица, док нестале српске жртве немају такав третман.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана