Poreznici istražuju šverc mesa u 2013.

Svjetlana Šurlan
Poreznici istražuju šverc mesa u 2013.

Banjaluka - Akcija "Meso", u kojoj je do sada otkriven neprijavljeni promet mesa vrijedan oko 43 miliona maraka, biće nastavljena, a Uprava za indirektno oporezivanje (UIO) BiH zatražila je od nadležnih institucija podatke o podsticajima za poljoprivredu koji su isplaćeni 2013. godine.

Akcija "Meso" započeta je sredinom 2013. godine, a za 43 miliona KM neprijavljenog prometa mesa Uprava je obveznicima obračunala naknadnu obavezu plaćanja PDV-a u iznosu od 6,2 miliona KM.

Samo od početka ove godine UIO je pokrenuo više od deset kontrolnih aktivnosti i tom prilikom otkrio utaju poreza u milionskim iznosima. Vrhunac akcije bilo je prošlonedjeljno hapšenje članova porodice Lijanović, među kojima ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH Jerka Ivankovića Lijanovića i predsjednika Narodne stranke "Radom za boljitak" Mladena Ivankovića Lijanovića. Njih dvojica su sa još devet lica, među kojima je i ministar trgovine FBiH Milorad Bahilj, uhapšeni zbog milionske utaje poreza. Svi uhapšeni su osumnjičeni za organizovani kriminal u vezi sa neplaćanjem poreza, poreskom utajom i pranjem novca, čime su stekli protivpravnu imovinsku korist u iznosu većem od 11,6 miliona KM.

U UIO su rekli da su do polovine ove godine u okviru akcije "Meso" okončali devet kontrola, te ustanovili dodatne obaveze plaćanja PDV-a u ukupnom iznosu od 1,53 miliona KM.

Prometom mesa porez su utajila preduzeća "MI Rakitno" i "BIP Komerc" iz Posušja, "Z.D.I. Produkt" iz Širokog Brijega, "Suša-Komerc" iz Visokog, "Mesnica Bašić" i "Baš grupa" iz Tuzle i "Bajra" iz Travnika. Pored njih, nezakonitostima prilikom prometa mesa bavila su se i preduzeća "Dalmata" iz Čapljine i "Mesna industrija ŠIK" iz Laktaša. ...

 

Opširnije pročitajte u štampanom ili elektronskom izdanju "Glasa Srpske"

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana