Poreski dug skočio za 37 miliona KM

Marina Čigoja
Poreski dug skočio za 37 miliona KM

Banjaluka - Dug za poreze i doprinose u RS na kraju septembra ove godine iznosio je 1,496 milijardi maraka i povećan je za 37,39 miliona u odnosu na isti prošlogodišnji period.

Prema podacima Poreske uprave RS ovaj dug odnosi se na 312.743 poreska obveznika.

- Ukupan dug poreskih obveznika prema Poreskoj upravi RS krajem septembra je iznosio 1,496 milijardi KM, što predstavlja povećanje od 2,49 odsto u odnosu na isti period lani - kazali su u Poreskoj upravi RS.

Predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS Predrag Zgonjanin kaže da su na rast duga uticali problemi sa kojima su se privrednici suočili usljed poplava.

- Osnovni razlog povećanja duga i nemogućnosti firmi da izmire obaveze je taj što su mnoge stradale u poplavama i nemaju obrtnog kapitala. U 90 odsto slučajeva to je razlog povećanja duga - kazao je Zgonjanin i izrazio očekivanje da će u narednom periodu, kada se preduzeća stabilizuju, dug početi da se smanjuje.

Listu najvećih poreskih dužnika i dalje predvode "Šume RS" sa dugom od 70,77 miliona KM. Tom javnom preduzeću dug će biti otpisan s obzirom na to da je utvrđeno da su "Šume" novac koji je trebalo da uplaćuju u budžet, a koji bi im se potom vratio, namjenski utrošile.

Odmah iza njih je trebinjski "Novoteks" koji je u stečaju sa dugom od 50,24 miliona, te "Birač" iz Zvornika koji je takođe u stečaju sa 33,72 miliona KM. Među pet najvećih dužnika su i Univerzitetska bolnica - Klinički centar Banjaluka sa dugom od 31,89 miliona, te "Željeznice RS" iz Doboja koje duguju 23,61 milion KM.

Prema podacima Poreske uprave, ukupan dug javnih zdravstvenih ustanova trenutno iznosi 100,7 miliona maraka.

Zbog neizmirenih tekućih obaveza Poreska uprava je uputila zahtjev Fondu zdravstvenog osiguranja za umanjenje tranše domovima zdravlja "Sveti Nikola" iz Milića i "Sveti Sava" iz Šekovića, te domovima zdravlja iz Vlasenice i Srebrenice.

U Poreskoj upravi su podsjetili da je zaključkom Vlade RS iz juna ove godine svim javnim zdravstvenim ustanovama u Srpskoj naloženo da redovno izmiruju tekuće obaveze po osnovu bruto plata i naknada, da uplate doprinose za PIO za sve radnike koji su stekli uslove za penziju i da sve dospjele obaveze sa krajem maja izmire do kraja ove godine. Zdravstvenim ustanovama ostavljena je mogućnost da obaveze izmire jednokratnom uplatom glavnice uz otpis kamate ili da zatraže reprogram.

Istim zaključkom data je preporuka Poreskoj upravi da ne pokreće prinudnu naplatu duga od zdravstvenih ustanova, već da ukoliko one ne izmiruju tekuće obaveze, uputi dopis Fondu zdravstvenog osiguranja da im umanji tranšu za iznos neizmirene obaveze i taj novac prebaci direktno na račun javnih prihoda.

Prinudna naplata

Poreska uprava RS u prvih osam mjeseci ove godine prinudno je naplatila 12,62 miliona maraka.

- Na kraju avgusta bilo je aktivno 128.813 postupaka prinudne naplate zbog duga od 395,3 miliona maraka - istakli su u Poreskoj upravi RS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana