Poreski dug najvećih dužnika 745 miliona

Marina Čigoja
Poreski dug najvećih dužnika 745 miliona

Banjaluka - Poreska uprava Republike Srpske objavila je juče spisak najvećih poreskih dužnika čiji je dospjeli nenaplaćeni dug na kraju februara iznosio oko 745 miliona maraka.

Dužnici

Na spisku se našlo 700 pravnih lica, 210 preduzetnika i 140 fizičkih lica sa najvećim neizmirenim poreskim obavezama.

Zanimljivo je da se među najvećim poreskim dužnicima u Područnom centru Banjaluka nalaze i tri fizička lica čija dugovanja prelaze milion maraka, te čak deset fizičkih lica čija su dugovanja veća od 100.000 maraka.

Najveći dužnik među fizičkim licima je Vojkan Stefanović iz Laktaša koji za porez duguje 2,4 miliona maraka, a slijede ga Boran Malešević iz Banjaluke sa dugom od 1,8 miliona i Goran Karalić iz Gradiške od kojeg poreznici nisu naplatili 1,1 milion KM.

Kada su u pitanju pravna lica najveći dužnik u Srpskoj je trebinjski "Novoteks" koji je u stečaju sa neplaćenih 50,4 miliona maraka poreza.

Druge po visini duga su "Šume RS" sa dugom od 20,7 miliona maraka, a slijede Klinički centar Istočno Sarajevo sa 16,7 miliona i "Darko-produkt" iz Laktaša sa 14,7 miliona KM.

“Famos” iz Istočnog Sarajeva dužan je 11,9 miliona KM, “Dobojputevi” 11,7 miliona, “Balkal” iz Banjaluke koji je u stečaju ima 11,3 miliona neizmirenih poreskih obaveza, a Prehrambena industrija “Sava” iz Bijeljine, koja je takođe u stečaju duguje 11,1 milion KM.

Preduzeće “Maglić holding” iz Foče u stečaju duguje 9,8 miliona KM, “Ekstra trgovina” iz Laktaša 9,5 miliona, “Kompanija Kušljić” iz Broda 9,4 miliona, “Željeznice RS” 9,2 miliona, a “Famos koran” iz Pala u stečaju nešto više od devet miliona KM.

U Područnom centru Banjaluka najveći dug imaju pravna lica od kojih Poreska uprava potražuje 208,3 miliona KM, preduzetnici su dužni nešto više od dva miliona, a fizička lica 9,7 miliona KM.

Pravna lica su najveći dužnici i u Područnom centru Prijedor sa neplaćenih 56,7 miliona KM, preduzetnici su dužni 1,5 miliona, a fizička lica 220.302 marke.

U Područnom centru Doboj pravna lica duguju više od 99 miliona KM, preduzetnici 1,1 milion, dok najveći dužnici kod fizičkih lica duguju ukupno 132.896 KM.

Područni centar Bijeljina od pravnih lica nije naplatio 55,6 miliona KM, preduzetnici su dužni 792.878 maraka, a fizička lica 162.974 KM, dok u Područnom centru Zvornik pravna lica duguju 70,6 miliona, preduzetnici 423.589, a fizička lica 220.267 maraka.

Najveći dužnici među pravnim licima u Područnom centru Istočno Sarajevo duguju 132,1 milion maraka, preduzetnici 632.278, a fizička lica 75.094 marke.

Dugovanja poreskih obveznika pravnih lica u Područnom centru Trebinje iznose 104,1 milion KM, preduzetnika 683.886 maraka, dok fizička lica duguju 156.814 KM.

Naplata

Predsjednik Odbora za finansije i budžet Narodne skupštine RS Uroš Gostić pozdravio je objavu spiska najvećih poreskih dužnika ocijenivši da bi to moglo da doprinese povećanju naplate.

- Dobro je što je taj spisak objavljen. Sigurno je da tu ima preduzeća koja svoje obaveze mogu izmiriti. Naravno, ima i onih koji su u teškoj situaciji i koji neće moći to da ispoštuju, ali prema njima su činjeni i vjerovatno će se i u budućnosti činiti određeni ustupci - rekao je Gostić.

Direktor Instituta za edukaciju u Spoljnotrgovinskoj komori BiH Duljko Hasić kaže da je ovoliki iznos duga posljedica višegodišnjeg nagomilavanja i odgađanja plaćanja obaveza.

- Nedopustivo je da su oni koji sprovode zakon dozvolili da se dug toliko nagomila. Gledanje kroz prste dužnicima direktno ugrožava njihovu konkurenciju i stavlja u potpuno neravnopravan položaj one koji uredno izmiruju sve svoje obaveze - naglasio je Hasić.

On je ocijenio da će objava spiska najvećih dužnika sigurno doprinijeti većoj naplati, ali će taj problem još dugo biti otvoren.

- Očekivanja su, prema onome što smo vidjeli u susjednim zemljama, da će polovina dužnika početi da plaća svoje obaveze jer su svjesni da će drugi privrednici izbjegavati poslovanje sa njima. Druga polovina će vjerovatno i dalje nastaviti sa neplaćanjem svojih obaveza - kazao je Hasić.

Stečaj

Spisak otkriva da je veliki broj preduzeća koja duguju za porez u stečaju, što otežava naplatu.

Direktor Poreske uprave RS Zora Vidović ranije je rekla da je u stečajnim postupcima prosjek naplate dugovanja oko deset odsto ukupnog duga.

Hasić je istakao da je mala vjerovatnoća da će dug od preduzeća u stečaju ikada biti naplaćen.

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana