Popisivači stižu na gazdinstva

Vedrana Kulaga
Popisivači stižu na gazdinstva

Banjaluka, Sarajevo - Čelnici triju statističkih institucija u BiH postigli su načelni dogovor prema kojem bi popis poljoprivrede trebalo da bude sproveden 2021. godine, a prvi korak ka tome je istraživanje stanja na terenu koje je planirano za jesen.

Posljednji sveobuhvatni popis poljoprivrede u BiH sproveden je 1960. godine, a ova zemlja trenutno je jedina u Evropi, uključujući i zemlje zapadnog Balkana, bez osnovnih podataka o poljoprivrednim gazdinstvima, odnosno nema sproveden puni popis.

Početak priče o popisu poljoprivrede ostao je u znaku suprotstavljenih stavova Agencije za statistiku BiH i Federalnog zavoda za statistiku iz kojih su ukazivali da je za popis potreban zakon o poljoprivredi BiH, što su kategorično odbacivali predstavnici Zavoda za statistiku Republike Srpske, ukazujući da je poljoprivreda u isključivoj nadležnosti entiteta i da je sve moguće završiti na osnovu jedinstvene metodologije.

Vršilac dužnosti direktora Republičkog zavoda za statistiku Jasmin Komić kazao je za “Glas Srpske” da je planirano da od 1. do 30. septembra bude sprovedeno istraživanje o kvalitetu pokrivenosti poljoprivrednih gazdinstava koje će se sprovesti metodom “od vrata do vrata”, a u RS će njime biti obuhvaćeno oko 4.000 domaćinstava.

- Na bazi istraživanja biće donesena odluka o obuhvatu popisa, odnosno da li će se obuhvatiti samo gazdinstva iz Adresara gazdinstava kojeg vodi zavod, a koji je uspostavljen na bazi rezultata popisa stanovništva, potom postojećih registara poslovnih subjekata i poljoprivrednih gazdinstava, ili će popisivanjem biti obuhvaćena domaćinstva u ruralnim područjima i gazdinstva iz Adresara sa područja urbanih sredina. Od toga zavisi i kolika su sredstva potrebna za realizaciju popisa poljoprivrede - kazao je Komić za “Glas Srpske”.

Plan je da iduće godine bude sproveden probni popis.

- Dogovor rukovodilaca triju statističkih institucija jeste da popis poljoprivrede bude sproveden na osnovu jedinstvene metodologije usklađene sa regulativama EU - rekao je Komić.

U Agenciji za statistiku BiH kažu da je, na osnovu zaključka rukovodstva triju statističkih institucija donesenog na sastanku u februaru ove godine, sačinjena informacija o potrebi pripreme, sprovođenja i diseminacije popisa poljoprivrede. Ključne aktivnosti su, kažu, planirane za iduću godinu, a odnose se na donošenje odgovarajućeg pravnog okvira za sprovođenje popisa i sprovođenje pilot (probnog) popisa.

- Sve statističke institucije su saglasne da popis treba da bude sproveden u periodu 2019 - 2022. godine u skladu sa novim međunarodnim standardima - kazali su u agenciji.

Popis poljoprivrede je izuzetno statističko istraživanje za planiranje i razvoj sektora poljoprivrede u BiH. Drugi po redu i posljednji popis poljoprivrede u bivšoj Jugoslaviji, a time i na prostoru BiH, sproveden je 1960. godine. Treći, na uzorku od 20 odsto poljoprivrednih gazdinstava, bio je 1969. godine i obuhvatao je društvena i individualna gazdinstva.

Neki od podataka koje sadrži popis poljoprivrede

* Prosječna veličina gazdinstava

* Radna snaga

* Ekonomska snaga

* Korišćenje inputa u poljoprivredi

* Pokazatelji ruralnog razvoja

* Zaštita životne sredine

* Korišćenje mehanizacije

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana