Пописивачи плаћају цех лажирања пописа

Жељка Домазет
Пописивачи плаћају цех лажирања пописа

Бањалука - Завод за статистику РС упозорио је да међународни експерти и Агенција за статистику БиХ раде на томе да и резултати контролног пописа буду фалсификовани као и резултати пописа становништва како би била отклоњена велика неслагања између њих и приказано да су тачни резултати пописа које РС не признаје.

- Међународни експерти пронашли су начин да објављене нетачне резултате пописа оцијене коректним у односу на контролни попис тако што ће користити систем оцјењивања који није прихватљив, а кривицу за неслагање података у главном и контролним попису пребацити на пописиваче.  Да би изашли из неугодне ситуације, страни експерти су одлучили да потпуно игноришу чињеницу да постоји значајан проценат лица која су пописана у попису, а нису пописана у постпописној анкети и да замјеном теза испеглају невиђено надуване бројке о броју становника у БиХ - истакли су у Заводу за статистику РС.

Контролни попис спроведен је у складу са Законом о попису становништва у новембру 2013. године, односно мање од мјесец након главног пописа. Његови резултати, који још нису званично објављени, потврдили су тврдње представника РС да су добијени резултати пописа нетачни, јер су показали да чак 11 одсто људи нема на адресама на којима су наводно били током пописа.

У Заводу за статистику РС кажу да је у оквиру пројекта техничке подршке за обраду података пописа становништва планирано да од 29. августа до 2. септембра буде одржана и мисија за подршку при обради података постпописне анкете, односно контролног пописа.

- Та активност је још једна у низу која је организована на такав начин да се објављени резултати пописа верификују као фер и непристрасни иако је евидентно да то нису. Експерти ангажовани у оквиру тог пројекта намјеравају да нетачне резултате пописа оцијене коректним у односу на контролни попис коришћењем такозваног дуалног система оцјењивања индикатора квалитета обухвата за чију примјену нису испуњени неопходни услови. Услов је, прије свега затвореност популације, којим се инсистира на минималном или занемаривом кретању становништва у периоду између спровођења пописа и постпописне анкете. Међутим, очигледно је да тај услов није испуњен, јер су током пописа организовани многобројни доласци и одласци лица из иностранства и то с циљем да одговоре на питања у пописници на такав начин како би били уврштени у контингент сталног становништва - упозоравају у Заводу за статистику РС.

Разлика од 11 одсто између главног и контролног пописа, истичу у Заводу за статистику РС, никако не може бити занемарена због чега је употреба дуалног система оцјењивања немогућа и непримјењива у БиХ.

- Употребом тог система се фактички и у потпуности припрема терен за верификацију нетачних и незаконитих резултата пописа. Експерти заступају став да тих 11 одсто лица која нису пронађена на терену 17 дана након пописа, представљају необјашњен феномен, који је по њиховом, неоснованом мишљењу, само дјелимично посљедица неформалне пописне кампање. Сматрају да је главни разлог за тако велики проценат разлике у популацији у кратком периоду, првенствено недовољно добар рад теренског особља ангажованог за постпописну анкету за који је била одговорна Агенција за статистику БиХ, што није тачно - кажу у Заводу за статистику.

Додају да су ти пописивачи изабрани из групе најбоље оцијењених који су радили главни попис.

- Одабрано је најквалитетније могуће особље, а њихов рад страни експерти сада доводе у питање, избјегавајући да признају да контролни попис евидентно указује на велику стопу више пописаних лица -  истакли су у Заводу.

Представници Завода за статистику РС покушавају рад групе за постпописну анкету оставити у оквирима струке, а непрофесионалне и политички мотивисане намјере експерата оборити стручним аргументима.

- Упркос томе, постоји велика вјероватноћа да ће и резултати постпописне анкете бити још један од фалсификата у режији међународних експерата и Агенције за статистику БиХ. Све ово кориснике података доводи у незавидан положај, јер је питање хоће ли се на адекватан начин измјерити грешке и на који начин ће утицати на доношење разних стратегија и планских докумената - закључују у Заводу.

РС не признаје резултате пописа које је објавила Агенција за статистику БиХ због одлуке незаконите и једнострано донесене одлуке директора Агенције за статистику Велимира Јукића на основу које су људи из 196.000 спорних пописница уврштени у стално становништво иако годинама живе и раде у иностранству. Захваљујући томе број Бошњака је прешао половину укупног броја становника БиХ - 50,11 одсто, што је и био крајњи политички циљ. Како би дошли до тачних резултата пописа Народна скупштина РС је усвојила закон који омогућава Српској да објави своје резултате.

Фаворизовање једне стране

У Заводу за статистику РС наглашавају да страни експерти фаворизовањем једне стране без икаквог основа и континуирано се понашајући као инструмент статистичких институција из Сарајева доводе до губљења повјерења у попис и у статистички систем у БиХ.

- Ови стручњаци су у кључним стварима били неконзистентни и тиме и сами стварали проблематичне ситуације. С обзиром на то да су од самог почетка укључени у попис сигурно је да на крају приликом оцјењивања неће себи дати лошу оцјену - истакли су у Заводу за статистику.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана