Пооштрити санкције за судије и тужиоце и објелоданити имовину

Свјетлана Шурлан
Пооштрити санкције за судије и тужиоце и објелоданити имовину

Бањалука - Европска комисија оцијенила је да су реформе које БиХ спроводи у области правосуђа споре и да је потребно појачати и санкције према неодговорним судијама и тужиоцима и провјеравати њихову имовину.

Извјештај Европске комисије о напретку БиХ званично је замјенику предсједавајућег Савјета министара БиХ Вјекославу Беванди у сриједу предао специјални представник и шеф Делегације ЕУ у БиХ Ларс Гунар Вигемарк. Његов дио посвећен је области правосуђа и основних људских права, а у њему је наведено да постоје недостаци у Закону о Високом судском и тужилачком савјету (ВСТС) БиХ.

Истакнуто је да се то посебно односи на процедуре за именовање и оцјењивање судија и тужилаца, дисциплинске поступке, сукоб интереса, имовинске картоне и права на жалбу на коначне одлуке ВСТС-а. Додају да је ВСТС у новембру 2017. године усвојио детаљан акциони план са јасним роковима за примјену препорука Европске комисије које се тичу наведених питања, али да то није завршено.

- ВСТС БиХ би у наступајућој години нарочито требало да се посвети спровођењу акционог плана, поготово дијелова који се односе на јачање дисциплинских санкција и интегритета правосуђа, укључујући и унапређење имовинских картона судија и тужилаца. Већина мјера треба да буде стављена на дневни ред и од стране законодавца - навела је Европска комисија у извјештају.

Иако у вези са дисциплинском одговорношћу постоји етички кодекс за судије и тужиоце, у извјештају је наведено да још недостаје формални механизам на основу којег би у случају његовог кршења биле спроведене дисциплинске мјере.

- Још се треба снажно позабавити питањем корупције у правосуђу - навели су у Европској комисији.

Упркос јасним препорукама Венецијанске комисије и Европске комисије још од 2013. године, наведено је у најновијем извјештају, нови нацрт закона о ВСТС-у није креиран.

- Ово питање мора хитно бити стављено на дневни ред. Треба финализирати и нацрт закона о судовима БиХ, а његово усвајање је потребно ради јачања функционисања правосуђа, нарочито у борби против тешког криминала - нагласили су у Европској комисији.

У извјештају су се осврнули и на дешавања у вези са закључцима ВСТС-а који се тичу провјере ратне прошлости судија и тужилаца, истичући да независност и аутономија правосуђа морају бити ојачане.

- Уставни и законски оквир остаје слаб у погледу давања гаранција за независност, непристрасност и аутономију судија и тужилаца - истакла је Европска комисија.

Наглашавају да систем за управљање предметима омогућава насумично додјељивање случајева, али да његову безбједност и транспарентност треба унаприједити.

- Могућа је прерасподјела предмета без специфичног оправдања и не постоји систем за контролу прерасподјела - навела је Европска комисија.

Адвокат Жељко Бубић рекао је да је побољшање стања у правосуђу континуиран процес у свим сегментима, од рјешавања предмета до одговорности судија и тужилаца.

- Сви треба да сносе одговорност за квалитет свог рада, постоје дисциплински поступци и ВСТС који прати квалитет рада судија и тужилаца. Да ли треба више дисциплинских поступака, то је предмет посебне анализе која треба да обухвати и квалитет судских одлука - казао је Бубић.

Додао је да људи можда јесу незадовољни дужином вођења поступака и судским одлукама, али да носиоци правосудних функција раде са средствима која имају и да је неопходно повећање буџета за правосуђе и броја судија јер су судови затрпани предметима.

- Не може се направити рез, избрисати све и кренути испочетка, већ мора да се спроводи континуирао побољшање комплетног правосудног система. Све треба додатно да се усавршава - од прописа и људи до праксе - истакао је Бубић.

Европска комисија је похвалила усвајање акционог плана за реализацију Стратегије за реформу правосуђа за период од 2014. до 2018. године и успостављање надзора, али је истакнуто да сада слиједи обавеза да наведени план буде спроведен.

Трајање суђења

У извјештају је истакнуто да је трајање судских поступака минимално смањено у 2017. години и да у просјеку износи 474 дана, док је 2016. године поступак у просјеку трајао два дана дуже.

- Број случајева који чекају на рјешавање износи 2,1 милион у 2017. години - истакла је Европска комисија.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана