Поново отворена истрага у предмету Добровољачка улица

Срна
Поново отворена истрага у предмету Добровољачка улица

Бањалука - У предмету "Добровољачка улица" недавно је поново отворена истрага против неколико лица, међу којима су члан ратног Предсједништва БиХ Ејуп Ганић и генерал такозване Армије БиХ Јован Дивјак, пишу "Независне новине".

Лист подсјећа да је међународни тужилац Џуд Романо раније обуставио истрагу у вези са овим случајем и против Хасана Ефендића, Заима Бацковића, Јусуфа Пушине, Емира Швракића, Драгана Викића, Фикрета Муслимовића, Џевада Топића, Јовице Бећировића, Решада Јусуповића, Јусуфа Кесмана, Дамира Долана и Ибрахима Хоџића.


"Ту истрагу сада води тужилац у Тужилаштву БиХ Мирза Хукељић и тек недавно је поново активирана. Поново се почело радити на том предмету", сазнају "Независне".

Лист открива и да је Уставни суд БиХ наредио Тужилаштву БиХ да у року од три мјесеца одлучи по приговорима за обустављање истраге у случају "Добровољачка".

Ова одлука донесена је на основу апелација Богдане Томовић, мајке Здравка Томовића, који је као војник Југословенске народне армије /ЈНА/ убијен 3. маја 1992. године у нападу на војну колону у сарајевској Добровољачкој улици, те Гордане Гвозденовић, сестре Обрада Гвозденовића, који је као поручник ЈНА убијен 2. маја 1992. у Сарајеву на Скендерији.

"Налаже се Тужилаштву БиХ да без даљих одгађања предузме мјере с циљем одлучивања по притужбама апеланткиња против наредбе о обустављању истраге од 17. јануара 2012. године", наводи се у одлуци Уставног Суда БиХ.

Након више од 20 притужби на обустављање истраге у овом предмету, у Тужилаштву је формиран тим који је чак шест пута мијењао свој састав и одржао десетине сједница, а да одлука о поменутим притужбама није донесена.

"Сада морају да је донесу у року од три мјесеца, да ријеше приговоре и кажу зашто је обустављена истрага", рекао је адвокат из Бањалуке Милан Романић, који је заступао Богдану Томовић и Гордану Гвозденовић.

И поред тога што су у злочину у Добровољачкој улици 2. и 3. маја 1992. године убијена 42 лица, у Тужилаштву БиХ су обуставили истрагу уз образложење да је колона ЈНА, која се мирно повлачила из касарне у Лукавици, била легитиман војни циљ.

Сваког 3. маја чланови породица настрадалих и званичници Републике Српске одлазе на мјесто злочина како би запалили свијеће и положили цвијеће на мјесту овог страдања.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана