Ponestaje hrane u Salakovcu

ATV
Ponestaje hrane u Salakovcu

Zalihe hrane za izbjeglički centar Salakovac već su na izmaku. Sva briga oko prehrane migranata spala je na mostarski Crveni krst koji upozorava da hrane imaju, eventualno, do kraja sedmice.

Pomoć od državnih i kantonalnih institucija, koji nadležnost uporno prebacuju jedni na druge, ovoga puta je izostala. Dok se razna ministarstva raspravljaju u čijoj je nadležnosti to pitanje, u pomoć Crvenom krstu uključili su se jedino građani i malobrojne međunarodne organizacije.

“Ovo ne smije biti problem građana, ovo ne smije biti problem humanitarnih karakternih organizacija. Ovo ne smije biti stvar dobre volje. Ovo je nešto što se treba rješavati sistemski i naravno da smo uputili apel, jer zaista zalihe hrane, prvenstveno imajući u vidu činjenicu da mi to ne možemo da skladištimo na jedan duži vremenski period i naravno da ih nemamo”, Alen Kajtaz, sekretar Crvenog krsta Mostar.

I dok mostarski Crveni krst broji dane do nestanka hrane, iz uprave za prognanike i izbjeglice Hrvatsko-neretvanskog kantona odgovornost prebacuju na ministarstvo civilnih poslova BiH. Iz tog ministarstva danas bez komentara. Situaciju je zato prokomentarisao ministar bezbjednosti Dragan Mektić.

“Mi ne možemo brinuti o nezakonitim migrantima. Mi ne možemo nekom nezakonitom migrantu reći: “‘De, uđi ti nezakonito u BiH, da se mi brinemo o tebi”. Dakle, nezakonite migracije se sprečavaju, nezakonite migracije su kažnjive itd”, kaže Mektić.

I dok Mektić smatra da to što će migranti ostati bez hrane nije njegova briga, jer su tu nezakonito, napominje da će Ministarstvo bezbjednosti ipak obezbjediti uslove za one migrante koji su u državi legalno. U međuvremenu, iz mostarskog Crvenog krsta upozoravaju da ukoliko se država ne uključi u rješavanje problema, sudbina prehrane migranata biće neizvjesna. Za sada, jedino obećanje za pomoć stiglo im je od federalnog Crvenog krsta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana