Понестаје хране у Салаковцу

Понестаје хране у Салаковцу 24.05.2018 00:41 | ATV

Залихе хране за избјеглички центар Салаковац већ су на измаку. Сва брига око прехране миграната спала је на мостарски Црвени крст који упозорава да хране имају, евентуално, до краја седмице.

Помоћ од државних и кантоналних институција, који надлежност упорно пребацују једни на друге, овога пута је изостала. Док се разна министарства расправљају у чијој је надлежности то питање, у помоћ Црвеном крсту укључили су се једино грађани и малобројне међународне организације.

“Ово не смије бити проблем грађана, ово не смије бити проблем хуманитарних карактерних организација. Ово не смије бити ствар добре воље. Ово је нешто што се треба рјешавати системски и наравно да смо упутили апел, јер заиста залихе хране, првенствено имајући у виду чињеницу да ми то не можемо да складиштимо на један дужи временски период и наравно да их немамо”, Ален Кајтаз, секретар Црвеног крста Мостар.

И док мостарски Црвени крст броји дане до нестанка хране, из управе за прогнанике и избјеглице Хрватско-неретванског кантона одговорност пребацују на министарство цивилних послова БиХ. Из тог министарства данас без коментара. Ситуацију је зато прокоментарисао министар безбједности Драган Мектић.

“Ми не можемо бринути о незаконитим мигрантима. Ми не можемо неком незаконитом мигранту рећи: “‘Де, уђи ти незаконито у БиХ, да се ми бринемо о теби”. Дакле, незаконите миграције се спречавају, незаконите миграције су кажњиве итд”, каже Мектић.

И док Мектић сматра да то што ће мигранти остати без хране није његова брига, јер су ту незаконито, напомиње да ће Министарство безбједности ипак обезбједити услове за оне мигранте који су у држави легално. У међувремену, из мостарског Црвеног крста упозоравају да уколико се држава не укључи у рјешавање проблема, судбина прехране миграната биће неизвјесна. За сада, једино обећање за помоћ стигло им је од федералног Црвеног крста.© Глас Српске 2012 ISSN 2303-7385 | Импресум | Маркетинг | Контакт | Латиница | Ћирилица