Ponedjeljak posljednji rok za izbor delegacije za Savjet Evrope: “BiH prijeti još jedna sramota”

Agencije
Ponedjeljak posljednji rok za izbor delegacije za Savjet Evrope: “BiH prijeti još jedna sramota”

Sarajevo - Ministarstvo inostranih poslova u Savjetu ministara u tehničkom mandatu saopštilo je da je ponedjeljak, 24. jun, posljednji rok za dostavljanje liste parlamentarne delegacije BiH za učešće u radu Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope.

Iz ovog ministarstva saopšteno je da će BiH, ukoliko bude propuštena i ova dodatna, ali posljednja šansa, biti jedina od 47 zemalja članica Savjeta Evrope koja neće učestvovati u njenom parlamentarnom radu.

“Ako se to desi, to je još jedna sramota za BiH na međunarodnoj političkoj sceni, što će imati negativne posljedice za evropski put BiH i na proces donošenja odluke o kandidatskom statusu”, istaknuto je u saopštenju.

U saopštenju je navedeno da, osim toga, Parlamentarna skupština BiH, koja je jedina nadležna za taj posao i za njega snosi punu odgovornost, zanemaruje interese naroda i u Republici Srpskoj i u Federaciji BiH, jer izabrani poslanici i delegati neće moći da učestvuju u donošenju važnih odluka, poput izbora novog generalnog sekretara Savjeta Evrope i sudija Evropskog suda za ljudska prava.

Iz ovog ministarstva napominju da izbor novog Savjeta ministara nije ni na koji način povezan sa izborom ove delegacije.

U saopštenju podsjećaju da nakon izbora 2010. godine Savjet ministara nije bio formiran 16 mjeseci, ali je parlamentarna delegacija na vrijeme određena i nesmetano je učestvovala u radu Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope, što je rezultiralo intenziviranjem dobre saradnje BiH i Savjeta Evrope.

“Ukoliko BiH propusti i posljednji rok, šteta i negativne posljedice biće još veće, jer je Komitet ministara Savjeta Evrope na sjednici u Helsinkiju 17. maja stvorio dodatni prostor za dogovor i omogućio BiH još jednu šansu da pokaže da na odgovarajući način poštuje svoje obaveze i da je privržena evropskim vrijednostima i standardima ove najveće evropske međunarodne organizacije”, napomenuto je u saopštenju.

Ministarstvo je pozvalo rukovodstvo Parlamentarne skupštine BiH da iskoristi nekoliko preostalih dana i imenuje delegaciju, jer “međunarodni ugled BiH i interesi naroda u oba entiteta ne smiju da budu taoci postizbornih dnevnopolitičkih nadmudrivanja”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana