Помпео позвао Предсједништво БиХ да усвоји Национални годишњи програм

Агенције
Помпео позвао Предсједништво БиХ да усвоји Национални годишњи програм

Вашингтон - Амерички министар спољних послова Мајк Помпео позвао је Предсједништво Босне и Херцеговине да прихвати Национални годишњи програм, а којег је НАТО омогућио недавном одлуком о МАП-у, преноси БХРТ.

У писму упућеном Предсједништву БиХ, Помпео одаје признање Комисији за НАТО интеграције која је израдила нацрт Националног годишњег програма и позива трочланог шефа државе да га прослиједи Бриселу што је прије могуће.

“Тај потез неће предодредити будуће чланство у НАТО-у, али ће имати позитиван утицај на трансформацију и модернизацију Оружаних снага. Овим кораком ће се, такође, побољшати сигурност у БиХ, те ојачати процес реформи који је већ дио настојања да БиХ добије кандидатски статус у преговорима са Европском унијом. Због тога вас позивам да наставите активности које су подузимале претходне бх. власти и искористите предности процеса усвајања Националног годишњег програма”, пише Помпео.

Помпео каже да је босанкохерцеговачко приближавање НАТО-у јасно наглашену у актуелној Стратегији спољне политике БиХ те како разумије да постоји забринутост унутар Предсједништва БиХ да би већи степен сарадње са Алијансом могао имати утицаја на односе са сусједима.

Помпео наводи како и Србија, иако није чланица НАТО-а, има значајну сарадњу с Алијансом, укључујући заједничке вјежбе са циљем повећања степена интероперабилности између војске Србије и чланица НАТО-а, те да зато нема разлога да БиХ не успостави сличне односе са Сјеверноатланским савезом.

Помпео на крају наводи да је БиХ од стратешког значаја за регионалну стабилност и да, Сједињене Америчке Државе желе већи степен сарадње са БиХ.

Подсјећамо, БиХ је недавно добила зелено свјетло за активацију МАП-а, што не значи аутоматски и чланство у НАТО-у. Акциони план за чланство (МАП) је НАТО-ов програм савјетовања, помоћи и практичне подршке прилагођене индивидуалним потребама земаља које се желе прикључити НАТО савезу.

Земље које учествују у МАП-у подносе појединачне годишње националне програме о њиховим припремама за будуће чланство, што обухвата политичке, економске, одбрамбене, ресурсне, сигурносне и правне аспекте.

С друге стране, предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик у више наврата је казао како жели да БиХ буде “војно неутрална држава”, а с њим се слаже већина представника власти и опозиције из Републике Српске.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана