Помама за послом савјетника и сарадника у администрацији

Маријана Миљић
Помама за послом савјетника и сарадника у администрацији

Сарајево - Највећа помама за послом у институцијама БиХ влада за радна мјеста средњег ранга за која је најлакше испунити услове конкурса, а истовремено не носе велики обим посла и одговорност, док плата досеже за наше услове врло пожељних 1.300 марака.

Иако руководеће позиције гарантују дебљи чек, главну битку за посао на конкурсима воде кандидати за мање осјетљиве функције. У Агенцији за државну службу БиХ, која спроводи конкурсну процедуру за запошљавање у институцијама БиХ, кажу да највећи број пријава стиже за радна мјеста као што су стручни сарадник, савјетник и виши стручни сарадник.

- Кандидати се највише пријављују на расписане конкурсе за ова радна мјеста, јер су за те послове најмање захтјевни услови које треба да испуне, нарочито у погледу траженог радног искуства - навели су у Агенцији за државну службу.

Огласи објављени на сајту Агенције за државну службу и који су у поступку или су отворени свједоче да стручни сарадници и савјетници примају основну плату и до 1.300 КМ, а са накнадама и другим привилегијама она расте за још неколико стотина марака. Секретаријат Предсједништва БиХ расписао је јавни позив у којем тражи стручног сарадника за библиотеку који ће имати плату од 998 марака. У поступку је и оглас за пријем стручног савјетника у Канцеларији за хармонизацију и координацију система плаћања у пољопривреди, исхрани и руралном развоју БиХ, а који ће сваког мјесеца зарађивати најмање 1.298 марака.

У Агенцији за државну службу истичу да се најмање кандидата пријављује на конкурсе за руководеће позиције, за које је неопходно искуство у руковођењу и додатне квалификације, иако плата износи најмање 2.100 марака. Разлог због којег на конкурсе за директоре и њихове замјенике и помоћнике стиже мање пријава дјелимично лежи и у чињеници да те позиције углавном спадају у страначки плијен, па су и именовања унапријед договорена.

Члан Удружења економиста РС - SWOT Предраг Дудуковић оцјењује да је један од главних разлога што највећи број пријава стиже на огласе за неруководеће позиције тај што кандидати запошљавањем на овим радним мјестима добијају статус државног службеника и прилику да потпишу уговор на неодређено.

- Добијањем статуса државног службеника људи трајно рјешавају проблем запошљавања, јер на тим позицијама ријетко ко добија отказ. Поред тога, свакако је предност и пристојна плата на коју се додају минули рад и многе погодности које пружа државни сектор. Радници на овим позицијама и немају баш неку одговорност - рекао је Дудуковић.

Он је навео да се обично на руководеће позиције људи постављају мандатно, односно на период од четири године.

- Након тог периода они нису сигурни да ће остати на том радном мјесту. Ту велику улогу игра и политика, јер она диктира ко ће бити постављен на руководећим позицијама. Ако неко није високи функционер странке и не заузима значајно мјесто у њој, неће сигурно бити ни постављен на руководеће радно мјесто, па многи не желе ни да покушају, па играју на сигурну карту на нижем нивоу државне администрације - навео је Дудуковић.

Запослени

У Агенцији за државну службу БиХ нагласили су да је за седам мјесеци ове године расписано 45 огласа за попуњавање упражњених радних мјеста у институцијама БиХ. Њихов број је мањи за пет него у истом периоду 2015. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана