Полтавченко: Пријатељске везе водиле конкретној сарадњи

Срна
Полтавченко: Пријатељске везе водиле конкретној сарадњи

Бањалука - Губернатор Санкт Петербурга Георгиј Полтавченко изјавио је данас у Бањалуци да је од великог значаја што су пријатељске везе Републике Српске и Санкт Петербурга резултирале конкретном сарадњом, посебно у развоју трговинских и економских веза.

Обраћајући се на форуму “Стратешки дијалог о сарадњи Санкт Петербурга и Републике Српске”, Полтавченко је указао на значај извоза квалитетних пољопривредних производа из Српске у Руску Федерацију.

“Данас можемо рећи да руски потрошачи са задовољством користе воће из Републике Српске. Размотрићемо и могућност извоза других производа, укључујући месо, јер се наши људи јако позитивно односе према производима са простора бивше Југославије, поготово БиХ и Републике Српске”, рекао је Полтавченко.

Он је навео могућност перспективне сарадње у области стамбено-комуналних питања, истичући да Санкт Петербург тренутно рјешава проблем регулисања водних канала, гдје може Републици Српској понудити сасвим нове технологије.

“Занимљива нам је и сарадња коју ћемо реализовати у области информационих технологија, као што је кориштење електронских здравствених картона. Ми смо увелико прешли на овај систем и имамо одличне резултате, првенствено у повећању ефикасности рада љекара”, нагласио је Полтавченко.

Полтавченко је указао и на значај за данас најављеног потписивања споразума о завршетку изградње каскадних средњих хидроелектрана на Врбасу, у чему ће учествовати компанија “Ракурс инжењеринг” из Санкт Петербурга, која, како је навео, има јако добро искуство и препоруке управо у овој сфери.

“Ту су и питања везана за саобраћај и систем такозваног безбједног града, као и обезбјеђивање сигурности грађана у објектима повећаног ризика и многих других ствари. У овим смјеровима се Санкт Петербург активно развија и можемо понудити одговарајући софвер и хардвер Бањалуци”, рекао је Полтавченко.

Полтавченко је напоменуо да је за Српску и Санкт Петербург значајна сарадња из хуманитарне сфере, те најавио присуство врхунских стручњака из Санкт Петербурга на отварању Сјеверног крила Универзитетског клиничког центра у Бањалуци.

Он је додао да ће руски хирурзи у области онкологије одржати мастер радионице за стручњаке у Српској и обавити неколико изузетно захтјевних операција код пацијената са онколошким обољењима.

“Такође, настојимо да пружимо практичну помоћ становницима Српске којима су потребна високотехнолошка достигнућа медицине и недавно смо лијечили двоје дјеце из Српске. Планирамо да ову праксу наставимо, јер Санкт Петербург има велике могућности и ресурсе у овој области”, поручио је Полтавченко.

Он је додао да Српска и Санкт Петербург имају развијену и културну сарадњу, која је посебно важна с обзиром на то да два народа вежу и језичке сличности и духовна традиција.

Полтавченко је захвалио предсједнику Републике Српске Милораду Додику на подршци форуму “Санкт Петербург и словенски свијет”, који сваке године окупља госте из словенских земаља и на којем се разматрају актуелна питања с циљем очувања традиције и духовних коријена.

“Радимо на развоју туризма, разматрамо питања даљег развоја трговине, укључујући трговину у оквиру занатске производње, те бројна друга питања у којима можемо успоставити сарадњу”, рекао је Полтавченко.

Полтавченко је напоменуо да је делегација Санкт Петербурга више пута долазила у Српску, гдје се осјећа као код куће.

“Нас повезују пријатељски и добронамјерни односи, то су односи који датирају од наших предака, то дугујемо њиховом словенском братству. Имамо нешто различите, али заједничке културе, духовне коријене и није чудо да региони Руске Федерције, укључујући Санкт Петербург, са великим задовољством сарађују са Републиком Српском”, закључио је Полтавченко.  

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана