Polovina ministara ostaje u foteljama

V. Kulaga, D. Momić
Polovina ministara ostaje u foteljama

Banjaluka - Političke partije koje čine vladajuću većinu u Republici Srpskoj privode kraju pregovore o kadrovima koje će delegirati za ministarske pozicije u novom sazivu Vlade RS, a za sada je izvjesno da gotovo polovina aktuelnih ministara ostaje u foteljama.

Većinu su, nakon oktobarskih izbora, formirali SNSD, DNS i SP, koji već duže godina čine vlast u Srpskoj, a kojima su se pridružili i Ujedinjena Srpska, grupa okupljena oko Obrena Petrovića koji je izbačen iz SDS-a te NDP Dragana Čavića koji je izašao iz opozicionih redova.

Mandatar Radovan Višković završio je konsultacije sa političkim partijama iz Narodne skupštine, poslije kojih je najavio da će biti promjena u Vladi kada je riječ o resorima i oblastima za koje će biti zadužena.

To je i potvrđeno na prvoj posebnoj sjednici parlamenta RS na kojoj je usvojen Zakon o republičkoj upravi na osnovu kojeg je Srpska dobila nova ministarstva, ali je njihov broj ostao 16.

U ministarskim foteljama treba da se nađe osam Srba, pet Bošnjaka i tri Hrvata, a SNSD, kao najjača partija, imaće najviše predstavnika. Za sada računaju na osam.

Anton Kasipović je najbliže ostanku u fotelji ministra pravde, a sadašnje resore trebalo bi da zadrže Dragan Lukač kao ministar unutrašnjih poslova, Srebrenka Golić kao ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju te Zlatan Klokić čiji resor mijenja naziv u Ministarstvo za evropske integracije i međunarodnu saradnju.

Najviše šansi za poziciju novog ministra finansija ima aktuelna direktorica Poreske uprave Zora Vidović, a Alen Šeranić će se iz fotelje ministra nauke i tehnologije preseliti na čelo Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite, u kojem je ranije radio. Pomoćnik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS Boris Pašalić treba da pređe u ministarsku fotelju, a direktor Agencije za informaciono društvo Srđan Rajčević da postane prvi ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo, jer se radi o novom resoru u Vladi.

Lejla Rešić (DNS) mogla bi ostati na čelu Ministarstva uprave i lokalne samouprave, a njene stranačke kolege Neđo Trninić i Dragutin Rodić su u igri za ministra saobraćaja i veza. Novi ministar prosvjete i kulture RS trebalo bi da bude iz redova bivših DNS-ovaca koji su ostali uz Nedeljka Čubrilovića. Kao ozbiljniji kandidat pominje se Dragana Kovačević iz Foče.

U redovima socijalista još ne žele da iznose više detalja, a najizvjesnije je da će aktuelni ministar i lider te partije Petar Đokić ostati u Vladi i to na čelu novog resora koji će pokrivati energetiku i rudarstvo. Nezvanično, računaju da će zadržati Ministarstvo rada i boračko-invalidske zaštite.

U Ujedinjenoj Srpskoj kažu da još ništa nije potvrđeno i da ne mogu govoriti o tome da li će i koji resor dobiti, dok u NDP-u tvrde da će, kako im je za sada rečeno, njihov kadar zasjesti u novo Ministarstvo privrede i preduzetništva i da to mjesto pripada hrvatskoj kvoti. Iako se pominje da je to Boris Gašpar, u stranci kažu da će konačna odluka o imenu pasti tokom vikenda, a najkasnije do početka iduće sedmice. 

- Trenutno je takva raspodjela, mada ništa nije sigurno sve do same sjednice Narodne skupštine RS jer smo svjedoci da se i ranije znalo desiti da jedan resor i ime budu uveče, a da ujutro osvane drugi - kazao je sagovornik "Glasa Srpske" iz NDP-a.

Najveća nepoznanica je ko će dobiti ministarstva porodice, omladine i sporta te trgovine i turizma, a sjednica Narodne skupštine trebalo bi da bude održana polovinom naredne sedmice.

Uslovi za opstanak

Radovan Višković u petak nije odgovarao na telefonske pozive, a ranije je istakao da niko od novoimenovanih ministara ne može biti siguran da će na toj poziciji ostati do kraja ovog mandata jer će jedino mjerilo, te garant ostanka biti rad, red i odgovornost u izvršavanju obaveza.

Naglasio je da će svaka stranka imati dvije šanse da zadrži resor koji im bude dodijeljen i da predloži ljude koji mogu da iznesu taj posao, te da će im, ako i tada ne daju kvalitetan kadar, ministarstvo biti "oduzeto".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana