Politiko: Referendum najsmjeliji izazov dejtonskom poretku

Agencije
Politiko: Referendum najsmjeliji izazov dejtonskom poretku

Brisel - Referendum u Republici Srpskoj, na kojem su građani danas glasali da li žele da 9. januar i ubuduće obilježavaju kao Dan Republike u RS, mogao bi da bude "najsmjeliji izazov" do sada ustavnom poretku, koji je stvoren Dejtonskim sporazumom kako bi se prekinuo rat u BiH 1995. godine.

"Čak je i Srbija, koja trenutno vodi pregovore za članstvo u EU, napravila otklon u naporu da maksimalno umanji rizik od konfrontacije", navodi taj portal.

Vrijeme održavanja referenduma je povezano i sa lokalnim izborima, koji su zakazani za 2. oktobar, ocjenjuje Politiko.

Portal podsjeća da se Ustavni sud BiH 17. septembra donio odluku kojom se zabranjuje sprovođenje referenuduma, kao i da je referendum naišao na "oštru osudu" međunarodne zajednice i bošnjačke većine.

"Postoji i strah da bi nacionalistička retorka tokom referendumske kampanje mogla da ponovo izazove sukobe", navodi taj portal.

Međutim, piše Politiko, dok neki upozoravaju da referendum predstavlja "izvor za produbljivanje tenzija" i korak bliže teritorijalnoj podjeli duž etničckih linija, pa čak i oružanim sukobima, ulice Banjaluke izgledaju kao i svake nedjelje, a građani djeluju više zainteresovani za kupovinu i družanje u kafićima nego za politiku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana