Политико: Кисинџер је човjек за брзи дил Трампа и Путина

Агенције
Политико: Кисинџер је човjек за брзи дил Трампа и Путина

Хенри Кисинџер, који се убрзано зближава с Доналдом Трампом, а пријатељ је Владимира Путина, можда би могао да помогне у договору с Русијом, пише "Политико".

Амерички портал наводи да је Кисинџер (93) раније овог мjесеца на телевизији ЦБС с поштовањем говорио и о Трампу и о Путину.

Трамп, рекао је тада Кисинџер, "има могућност да уђе у историју као велики предсjедник", додавши како се "може замислити да нешто значајно и ново произиђе из Трампове администрације".

Путина је, у истој емисији, описао као човjека с карактером ликова из романа Достојевског, "човjека са сјајним осећајем за унутрашњу везу с руском историјом".

"Политико" подсjећа да је Кисинџер још 1990-их упознао Путина, у то вријеме интригантног младог Руса, и поставио му низ питања.

"Радио сам у обавијештајној служби", рекао му је Путин тада, на шта му је Кисинџер одговорио: "Сви пристојни људи почињу као обавијештајци. И ја сам".

Како је Путин себи крчио пут ка Кремљу, с легендарним бившим државним секретаром одржавао је топле односе, иако се јаз између САД и Русије све више проширивао, наводи се у тексту.

Кисинџер је један од малобројних Американаца који се редовно састаје с Путином, подсјетио је недавно један бивши амерички амбасадор, поред филмске звијезде Стивена Сигала и директора "Ексон мобајла" Рекса Тилерсона, кога је Трамп предвидио за будућег државног секретара.

Сада, када Трамп сигнализира да жели кооперативнији однос са Москвом, Кисинџер се позиционира као потенцијални посредник, састајући се приватно са новоизабраним предсједником и хвалећи га јавно.

Као и Трамп, Кисинџер је, такође, бацио сумњу на закључак обавештајних служби да је Русија покушала да утиче на америчке предсједничке изборе у корист Трампа.

Амерички портал подсјећа да је Кисинџер годинама тврдио како би већа равнотежа моћи између САД и Русије побољшала глобалну стабилност, али напомиње да скептици страхују да ће такав приступ жртвовати друге вредности и наградити "лоше понашање" Кремља.

Такође се поставља питање како би сам Кисинџер имао личну корист од новог "ресетовања" односа са Русијом, предочава "Политико", наводећи да би, поред тога што би му порасла репутација јер има лак приступ двојици највећих свјетских лидера, његова консултантска фирма доживјела пословни процват.

Уз то, и Кисинџерови сарадници су у контакту са Трамповим окружењем, при чему је један од његових главних помоћника, Томас Грејем, већ виђен као потенцијални амбасадор у Русији међу саговорницима из кругова задужених за транзицију власти на нижим нивоима.

"Мислим да Кисинџер припрема дипломатску офанзиву. Он је реалиста. Најважнија му је међународна равнотежа, нема ријечи о поштовању људских права и демократији", закључује Марсел ван Херпен, стручњак за Русију и Путинов критичар који води холандски истраживачки институт "Фондацију Цицерон".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана